Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Zobacz jak inni nas polecają:

Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

 

Syrop z Agawy 1,1kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 37,67 zł 37.67
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: 7C57-8108C_20170721112647

Opis

Syrop z Agawy 1100G

Skład: sok z agawy 100% (Agave tequilana)

Masa netto: 1100g

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Inni kupili również:



O syropie z agawy

Nektar z agawy, nazywany również syropem z agawy, to jeden z zamienników białego cukru, który cieszy się coraz większą popularnością. Na chwilę obecną jest dostępny głównie w sklepach stacjonarnych i internetowych, które prowadzą sprzedaż żywności funkcjonalnej lub ekologicznej. Syrop z agawy wytwarzany jest w Meksyku ze specjalnych odmian agawy. Agawa to roślina, która słynie głównie jako surowiec do produkcji tequili. Jest także rośliną ozdobną słynną głównie z liści – zakwita tylko raz. Roślina, która zakwitła zamiera.

Syrop z agawy ma niski indeks i ładunek glikemiczny. Jest więc bardzo ceniony nie tylko przez dietetyków, cenią go również klienci. Zwolennikami syropu z agawy są przede wszystkim osoby, które szukają zamienników dla produktów stosowanych w tradycyjnej diecie. Są wśród nich witarianie (niektóre rodzaje syropu z agawy wytwarzane są w temperaturze nie przekraczającej 40 stopni, a więc bez obróbki termicznej) oraz weganie, którzy nie używają miodu, gdyż jest to produkt wytwarzany przez zwierzęta.

Jak wygląda produkcja soku z agawy?

Produkcja soku z agawy rozpoczyna się od wydobycia tak zwanego serca, którego kryje cenny sok. Po jego wyciśnięciu jest on poddawany procesowi filtrowania, następnie podgrzewania. Kolejny krok to jego koncentracja – dzięki temu jego konsystencja jest niewiele rzadsza niż konsystencja miodu. Na terenie USA syrop z agawy jest produkowany z wykorzystaniem enzymu, który zawiera kropidlak czarny. Dzięki temu udało się wyeliminować etap obróbki termicznej – w ten sposób powstaje wspominana na wstępie tekstu witariańska wersja soku.

Jakie ma zastosowanie syrop z agawy?

Jest on przede wszystkim stosowany jako zamiennik miodu lub białego cukru. Z uwagi na to, że bardzo dobrze rozpuszcza się także w zimnych napojach, można go używać do słodzenia na przykład drinków, mrożonej herbaty lub kawy. Jak konkretnie sok zostanie wykorzystany zależy przede wszystkim od tego, jak intensywny ma smak. Można go poznać po kolorze. Łagodny smak ma syrop w jasnym kolorze. Dodaje on słodyczy, ale nie wpływa na zmianę wyjściowego smaku dania. Syrop koloru bursztynowego w smaku trochę przypomina karmel. Najbardziej słodki i karmelowy smak ma syrop, którego kolor jest bardzo ciemny. Syropu z agawy można użyć do polewania owocowych sałatek, naleśników, gofrów, lodów, dodawać do wypieków, musli, twarożku, jogurtu. Można nim zastąpić cukier bądź miód w marynatach do mięsa.

Jakie są wartości odżywcze soku z agawy?

Słodki smak oraz konsystencja soku z agawy to zasługa obecności w nim glukozy i fruktozy – głównych składników. W zależności jednak od tego, jaką techniką sok został wytworzony, proporcje tych cukrów mogą być różne. W większości w syropie z agawy najwięcej jest fruktozy – od 56 do 92 procent. Glukozy jest znacznie mniej: od 8 do 20 procent. Duża zawartość fruktozy sprawia, że sok z agawy ma niski indeks glikemiczny oraz ładunek glikemiczny.

Jest on również znacznie mniej kaloryczny niż cukier – w 100 gramach soku znajduje się tylko 300 kalorii, taka sama ilość cukru ma 400 kalorii. Syrop z agawy to produkt, który nie zawiera glutenu. W umiarkowanych ilościach może być stosowany przez diabetyków. Jest także produktem odpowiednim na wegetarian. Syrop z agawy to także źródło pierwiastków mineralnych, między mnnymi: wapnia; magnezu; potasu; żelaza; cynku; fosforu.

Dobrej jakości sok z agawy to także źródło wielu witamin, między innymi witaminy A, E, K oraz witamin z grupy B. Cennym składnikiem, który zawiera agawa jest także inulina – naturalny probiotyk. Dba więc o równowagę flory bakteryjnej w układzie pokarmowym, w efekcie wspomaga procesy trawienne i wzmacnia układ immunologiczny. Inulina to jeden z rodzajów błonnika. Wprowadzając syrop z agawy do codziennej diety można uniknąć zaparć. Do tego zapewnia on na długo uczucie sytości.

Kontrowersyjny środek słodzący

Syrop z agawy polecany jest jako jeden z zamienników cukru. Dzięki wysokiej zawartości fruktozy ma on niski indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Okazuje się jednak przy dokładnym wgłębieniu się, że zawartość ta może być o wiele za duża. W syropie z agawy stężenie fruktozy jest wyższe niż w syropie kukurydzianym, który dietetycy tak mocno potępiają. Spożywanie dużych ilości syropu z agawy może wywołać objawy jej nietolerancji. Jest to zespół złego wchłaniania fruktozy.

Fruktoza, którą spożywamy jedząc owoce jest dla nas całkowicie niegroźna. Inaczej wygląda sprawa z fruktozą hydrolizowaną czy syntetyzowaną, która wykorzystywana jest do produkcji różnych syropów, w tym także syropu z agawy. Wpływa ona na podniesienie poziomu trójglicerydów we krwi, wypłukuje z organizmu witaminy i składniki mineralne, jest przyczyną nadwagi i otyłości. Okazuje się też, że mimo obecności inuliny, nie bardzo zapewnia uczucie sytości. Jest zupełnie przeciwnie: fruktoza zaburza wytwarzanie leptyny – hormonu, który zmniejsza apetyt. Spożywanie produktów, w których fruktoza występuje w bardzo dużej ilości zamiast zmniejszać głód, może go jeszcze bardziej nasilać.

Skutkiem nadmiaru fruktozy w codziennej diecie może był również odkładanie się kwasu moczowego. Podwyższony poziom kwasu moczowego zwiększa ryzyko zachorowania na dnę moczanową, zapalenie stawów, artretyzm. Nadmierna ilość kwasu moczowego może odkładać się nie tylko w stawach, ale także w nerkach. Może więc być przyczyną kamicy nerkowej. Dlatego też osoby, które chorują na jedno z tych schorzeń lub są nimi zagrożone, powinny unikać produktów z dużą ilością fruktozy. Warto też wiedzieć, że nadmierna ilość fruktozy w diecie zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Syrop z agawy, który jest produkowany w Meksyku to produkt naturalny i zdrowy. Nie da się jednak powiedzieć tego samego o soku z agawy, który oferowany jest w sklepach. Nie pozyskuje się go zgodnie ze starymi recepturami z łodyg tego sukulenta, ale z jego korzenia. Ściślej rzecz ujmując – ze skrobi, którą zawiera korzeń.

Zdrowy rozsądek przede wszystkim

W Meksyku syrop z agawy zaczęto produkować w latach 90. XX wieku. Jego słodki smak sprawił, że stał się jednym z bardziej popularnych zamienników białego cukru. Zawiera dużą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych – szczególnie wapnia i żelaza. Ma także niski indeks glikemiczny. Jedni więc bardzo go cenią, z kolei inni są zdania, że syropu z agawy należy raczej unikać. Pamiętajmy więc, że jest to produkt, który trudno jednoznacznie określić jako zdrowy lub szkodliwy.

Obecny sposób produkowania syropu z agawy odbiega od naturalnego, zdaniem niektórych dietetyków jest on dla nas tak samo szkodliwy jak cukier. Najważniejsze jest zatem zachowanie umiaru, stosujmy go w ograniczonej ilości.. Syrop z agawy można dodawać do bardzo wielu dań. Zachowanie umiaru w jego stosowaniu nie jest trudne: jego smak jest bardziej słodki niż rafinowanego cukru. Nie trzeba go więc dodawać w dużej ilości, aby danie było słodkie. Zdania na temat syropu są podzielone. Każdy więc sam powinien zdecydować czy chce go stosować jako zamiennik cukru rafinowanego i miodu.

Polecane produkty

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 7,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl