Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Syrop klonowy 170 ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 18,67 zł 18.67
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.28429
Producent: Vivio
Kod produktu: 7C57-8108C

Opis

Syrop klonowy to zamiennik cukru, miodu i innych substancji słodzących. 

Skład: syrop klonowy

Masa netto: 170g

Kraj pochodzenia: Kanada

Inni kupili także:



Stosowanie syropu klonowego 

Syrop klonowy to zamiennik cukru, miodu i innych substancji słodzących. To idealny dodatek do naleśników i gofrów. 

Właściwości syropu klonowego

Syrop klonowy to kanadyjski przysmak, który zyskał popularność na całym świecie. Syrop klonowy na tle innych słodzików dostępnych na rynku, wyróżnia się przede wszystkim właściwościami odżywczymi. W jego składzie znajduje się wapń, cynk, magnez, sole fosforu i manganu. To prawdziwe źródło witamin - głównie z grupy B, H i PP. W 2010 roku syrop klonowy został poddany badaniom, z których wynika, iż produkt ten to bogactwo niezwykle cennych antyoksydantów, które dotychczas występowały jedynie w poszczególnych częściach roślin. 

Specjaliści od żywienia polecają spożywać syrop klonowy osobom, które borykają się z cukrzycą, zakażeniami bakteryjnymi oraz nowotworami. To znacznie zdrowszy wybór niż zwykły cukier! 

Stres, niezdrowy tryb życia, spożywanie przetworzonej żywności, brak aktywności fizycznej - to jedne z naczelnych czynników, które mają wpływ na funkcjonowanie wątroby. Okazuje się, że syrop klonowy bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie wątroby - jest dla niej swego rodzaju "kompresem".

Nie można poddać wątpliwości, iż syrop klonowy posiada ogromny potencjał zdrowotny. Niewykluczone, że w przyszłości zdrowotne właściwości tego produktu zostaną wykorzystane przez koncerny farmaceutyczne. 

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Daktyle bez pestek to ciekawa forma przekąski, po którą możesz sięgnąć niemalże zawsze, gdy poczujesz głód. BIO olej kokosowy świetnie sprawdza się w kuchni oraz w codziennej pielęgnacji ciała. Nasiona chia mogą pełnić funkcję zagęszczacza do zup i sosów.

                         

                         

Zastosowanie i wpływ na zdrowie syropu klonowego

Naturalny w 100% syrop klonowy charakteryzuje się brakiem wszelkich sztucznych dodatków. Nie zawiera konserwantów ani barwników, a jego intrygujący smak pozwala na stosowanie go w kuchni na szeroką skalę. Ponadto ten prawdziwy syrop klonowy nie rozpuszcza się w wodzie. Wszystko dzięki temu, że producenci syropu klonowego stosują do jego wytwarzania jak najbardziej naturalną technologię. Oznacza to, że do procesu produkcji nie używają żadnych chemicznych dodatków ani środków, a do produktu nie dodaje się sztucznych wspomagaczy smaku i innych tego typu składników. Na wytworzenie jednego litra syropu klonowego potrzeba od 20 do 50 litrów soku klonowego. Można z niego wytwarzać także cukier klonowy, masło klonowe oraz cukierki. Najwięcej zakładów produkcyjnych zlokalizowanych jest w Ameryce Północnej, a dokładniej w jej północno-wchodniej części, a także w Kanadzie i w USA.

Syrop klonowy to wspaniały dodatek urozmaicający i podkreślający smak potraw. Można go używać do ciast oraz deserów, ale nie tylko. Z powodzeniem zastąpi cukier i nada się do osłodzenia kawy, herbaty, a nawet drinków. To jednak nie wszystko, bp syrop klonowy można wykorzystać jako dodatek do gofrów i naleśników, a także polew. Jeśli natomiast ktoś jest fanem eksperymentów, może dodać syrop klonowy również do dań wytrawnych: sałatek, marynat i mięs.

Syrop klonowy pozyskuje się z pnia drzewa klonowego i od lat wykorzystywany jest jako produkt słodzący. Jako pierwsi stosowali go Indianie Ameryki Północnej, wykorzystując także jako środek leczniczy oraz odżywczy.

Indiańskie legendy mówią, że to bogowie przekazali ludziom umiejętność wytwarzania syropu z drzewa klonowego. Indianie, używając tomahawków, nacinali korę, by zebrać sok do drewnianych naczyń. Potem ten zebrany sok odparowywali, dzięki czemu zagęszczał się. Wodę odparować można było za pomocą jednej z dwóch metod: wrzucania rozgrzanych kamieni do naczynia z sokiem, lub usuwania warstwy lodu tworzącej się na powierzchni. Warto zauważyć, że zbiory soku klonowego często łączone były ze specjalnymi obrzędami i rytuałami, a dzień pierwszej wiosennej pełni księżyca uznano za święto zbiorów. Wtedy to odbywał się Taniec Klonu.

Pierwsi przybyli do Ameryki osadnicy ogromnie zasmakowali w tradycyjnym indiańskim produkcie i sami zapragnęli wytwarzać taki syrop klonowy. Stworzyli więc swoje narzędzia oraz wiertła i z ich pomocą sami zaczęli produkować syrop klonowy, używając go masowo w swojej kuchni, przede wszystkim do znanych i popularnych naleśników, ale nie tylko. Syrop stał się dla Amerykanów i Kanadyjczyków główną substancją słodzącą i był nią aż do końca XIX wieku. Stanowił świetny zamiennik importowanego z Zachodu, drogiego i wysoko opodatkowanego cukru.

Do dnia dzisiejszego syrop klonowy pozostał zupełnie naturalnym produktem, pozbawionym chemicznych dodatków i stanowi jedyny na świecie tego typu syrop, sprzedawany na skalę światową.

Warto zaznaczyć, że poza walorami smakowymi, syrop klonowy bogaty jest także w składniki odżywcze. Znaleźć w nim można między innymi wapń, magnez, cynk, sole fosforu i manganu, a także witaminy z grupy B, PP, H. to jednak nie wszystko, bo syrop bogaty jest także w kwas abscysynowy, stymulujący wydzielanie insuliny i uwrażliwiający na nią komórki tłuszczowe. Jest to bardzo pomocne przy odchudzaniu oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.

Okazuje się, że syrop klonowy zawiera w sobie wiele więcej. Podczas badań wykonywanych w ostatnich latach, odkryto 54 dobre związki, których wcześniej nie opisano. Są to głównie antyoksydanty, przejawiające działanie antynowotworowe i zapobiegające cukrzycy.

Klonowym wyrobem można z powodzeniem zastąpić cukier czy miód i dodawać do wszystkiego: do napojów, kawy i herbaty, a także wykorzystać jako polewę do placków, naleśników oraz jako dodatek do mięs i sałatek. Świetnie podkreśli smak dań.

Syrop klonowy – zamiennik cukru

Syrop klonowy jest zdrowszy niż zwykły cukier i bezpieczniejszy dla człowieka. Musi być jednak używani, mimo wszystko, z umiarem i rozsądkiem. Syrop ten ma w sobie bowiem dość sporo sacharozy. Nie każdy jednak może zamienić cukier na syrop klonowy: uważać na niego powinny osoby chore na cukrzycę i ci, którzy są na diecie. Oni nie powinni go stosować. Zdecydowanie lepszym wyborem w kwestii słodzenia kawy czy herbaty jest klonowy produkt, jest on bowiem bardziej bogaty w substancje odżywcze., to czyni go także lepsza alternatywą dla dostępnych na rynku sztucznych słodzików. W sklepach można dostać dwie wersje syropu klonowego: Grade B – ciemniejsza i o wyższej zawartości dobrych substancji i składników, oraz Grade A.

Najwyższej jakości syrop klonowy pochodzi od małych producentów i wytarzany jest z soku drzew rosnących w prawdziwych, wielogatunkowych lasach. Taki produkt jest o wiele zdrowszy i o wiele mniej przetworzony, dzięki czemu mamy gwarancję, że otrzymujemy najlepszy i najbardziej naturalny wyrób.

Kilka rad dla tych, którzy chcieliby zamienić cukier na syrop klonowy. Najlepiej używać ¾ miarki syropu klonowego jako odpowiednik jednej miarki białego cukru. Świetnie sprawdzi się także dodanie ćwierci łyżeczki sody na jedną szklankę syropu klonowego do wypieku; zaleca się w takim wypadku zmniejszyć nieco temperaturę pieczenia.

Syrop klonowy to produkt o wysokiej zawartości składników odżywczych, między innymi manganu i cynku. Niedawne badania udowodniły, że zawiera jeszcze 34 inne korzystne dla zdrowia substancje. Dlatego właśnie syrop klonowy stanowi idealny zamiennik cukru: zawiera o wiele więcej składników odżywczych.

Dlaczego syrop klonowy jest tak dobry dla ludzkiego zdrowia?

Walory smakowe syropu klonowego to nie wszystko, co może on zaoferować człowiekowi. Badania dowiodły, że jest on źródłem cennych składników odżywczych, w tym składników mineralnych oraz witamin, między innymi tych z grupy B: B2. B5, B6. To jednak nie wszystko: syrop zawiera również kwas foliowy, biotynę i niacynę, które obniżają cholesterol i mają korzystny wpływ na układ krążenia oraz układ nerwowy. Składniki mineralne, które znaleźć można w syropie klonowym, to przede wszystkim sole wapnia, magnezu, cynku, manganu i fosforu.

Dwie łyżeczki syropu klonowego wystarczą, by pokryć 22% zapotrzebowania człowieka na mangan, a także 3,6% zapotrzebowania na cynk. Każdy z tych składników mają swój wpływ na walkę z wolnymi rodnikami. Niedobór cynku może doprowadzić do spadku liczby białych krwinek, a co za tym idzie do obniżenia odporności organizmu. Działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne syropu są większe nawet niż te, które przejawia miód, warto więc spożywać go w okresach przeziębienia – ma pozytywny wpływ na zdrowie. Warto zaznaczyć, że syrop klonowy nie wywołuje tak silnej alergii, jaką może wywołać miód, a to dzięki wysokiej zawartości mikroelementów, co jest korzystne dla alergików. Wszystko to sprawia, że syrop klonowy nie tylko stanowi świetny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów, lodów oraz dan obiadowych, naturalny słodzik, ale również ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Z tego względu warto się w niego zaopatrzyć i śmiało stosować w codziennej kuchni i diecie, jednak nie wolno zapominać o umiarze i rozsądku. W nadmiarze wszystko może zaszkodzić.

Opinie o produkcie (6)

12 października 2016

Syrop klonowy to mój ulubiony zamiennik zwykłego, a przede wszystkim niezdrowego białego cukru. Poza tym używam głównie syropu z agawy. Żałuje tylko, że tak długo bez sensu trułam się białym cukrem, skoro jest tyle zdrowych możliwości. Syrop z agawy,klonowy, miody i wiele innych ciekawych produktów można znaleźć w tym sklepie. I co najważniejsze ceny są naprawdę przystępne.

16 lutego 2017

Właśnie zrobiłam naleśniki i polałam je syropem klonowym! Od dzisiaj są to moje ulubione naleśniki. No może nie licząc z cukrem pudrem, który też uwielbiam! Dziękuję za szybką przesyłkę. W środę zamówione, a a dzisiaj w czwartek o 11 przyjechał kurier z syropem klonowym i innymi dobrami.

17 lutego 2017

Czy jak dzisiaj zamówię syrop klonowy to dotrze do mnie w poniedziałek?

17 lutego 2017

Jeżeli zamówienie zostanie złożone do godziny 14 i w komentarzu napisze Pani/Pan, że zależy Pai/Panu na czasie to zdążymy to wysłać jeszcze dzisiaj. Proszę zamówić syrop klonowy i wybrane inne produkty, a my zajmiemy się resztą ;) Pozdrawiam, Artur Krawczyk

2 marca 2017

Ale fajnych rzeczy dowiedziałam sie z waszego artykułu o syropie klonowym ;) Nie wiedziałam, że mój ulubiony słodzik jest aż tak wyjątkowy. Nie dziwię sie, że to nektaer bogów!

2 marca 2017

Olu, cieszę się, że nasz syrop klonowy Ci smakuje!

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Morwa biała bez pestek 500g
Morwa biała bez pestek 500g
27,47 zł 16,77 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl