Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Płatki drożdżowe nieaktywne 150g

Dostępność: brak towaru
Cena: 9,99 zł 9.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: -
Kod produktu: C377-1399B

Opis

Skład: drożdże jadalne 100%

Masa netto: 150g

Kraj pochodzenia: Wyprodukowano w UE

Informacje o alergenach: Może zawierać pszenicę, gluten, soję, seler, sezam, migdały i orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie produktów zawierających w.w. alergeny.

Co sprawia, że sięgamy po nieaktywne płatki drożdżowe?

Nieakywne płatki drożdżowe to wyjątkowo interesujące rozwiązanie. Na polskim rynku są obecne od stosunkowo krótkiego czasu, już teraz mogą jednak pochwalić się sporym gronem entuzjastów. Ich stale rosnąca liczba nie powinna jednak zaskakiwać, mówimy bowiem o pysznej przyprawie, która charakteryzuje się nie tylko lekko słonym posmakiem, ale również wysoką zawartością białka. Dziś płatki drożdżowe to jedna z najpopularniejszych przypraw charakterystycznych dla kuchni wegańskiej, a ponieważ odznacza się wyjątkowo szerokim zastosowaniem, chętnie wykorzystują ją też mięsożercy.

Jakie właściwości mają nieaktywne płatki drożdżowe?

Gdybyśmy chcieli wyjaśnić pochodzenie płatków drożdżowych, z pewnością bylibyśmy nieco zaskoczeni, mamy bowiem do czynienia z suszonymi, nieaktywnymi już drożdżami. Ich porównanie do znanych nam drożdży świeżych nie jest trafione, te, z których powstają nieaktywne płatki drożdżowe nie fermentują już bowiem w układzie pokarmowym. Ich popularność wynika jednak przede wszystkim z pozytywnego wpływu, jaki wspomniane płatki wywierają na nasz organizm. To cenne źródło witamin, a także mikro- oraz makroelementów, aż 50 procent składu nieaktywne płatków drożdżowych stanowi przy tym białko. Sięgając po płatki drożdżowe możemy też liczyć na to, że w naszym organizmie nie zabraknie witamin z grupy B, magnezu, fosforu, potasu. Kwasu foliowego i błonnika. Trudno więc dziwić się, że kuchnia wegańska jest w nich zakochana.

Zastosowanie nieaktywnych płatków drożdżowych

Być może przypominające konsystencją kaszkę kukurydzianą lub bułkę tartą płatki sprawiają wrażenie niepozornych, okazuje się jednak, że sprawdzają się znakomicie między innymi wówczas, gdy zastanawiamy się nad tym, jak skutecznie zagęścić zupę albo sos. Już jedna łyżeczka tych płatków jest w stanie nadać kremową konsystencję naszemu daniu. Płatki drożdżowe nieaktywne znajdują też zastosowanie jako dodatek do serów, które są przygotowywane przez wegan i przypominają klasyczne sery żółte i pleśniowe. Jeśli z kolei zblendujemy je z orzechami oraz oliwą, zyskamy nietypowy, ale bardzo smaczny, zamiennik sera żółtego.

Trudno liczyć na to, że dojdzie do rozpuszczenia nieaktywnych płatków drożdżowych na upieczonej pizzy, ich smak nie ustępuje jednak wcale temu, do jakiego przyzwyczaił nas klasyczny ser. Również makaron, który zostanie przez nas posypany nieaktywnymi płatkami drożdżowymi powinien nam zasmakować, jego smak jest bowiem zbliżony do tego, z jakim mamy do czynienia w przypadku klasycznego makaronu z parmezanem. Płatki drożdżowe nieaktywne mogą być też dodatkiem do pesto w stylu wegańskim.

Sięgając po nieaktywne płatki drożdżowe nie musimy obawiać się tego, że podrażnimy nasz układ pokarmowy, nie da się jednak ukryć, że nie jest to wcale ich jedyna zaleta. Nie można nie wspomnieć i o tym, że mamy w ich przypadku do czynienia z jednym z produktów rolnictwa ekologicznego, który jest uprawiany w ściśle chronionych warunkach z wykorzystaniem melasy buraczanej. Warto po nie sięgać ze względu na ich niezwykły aromat oraz słonawy smak z lekko serową nutą i delikatną słodyczą. Weganie korzystają z nich przede wszystkim wówczas, gdy chcą wzbogacić przygotowywane przez siebie potrawy, nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, aby posypywać nimi makarony, ryże, kanapki i kasze. Płatki drożdżowe nieaktywne są też często wykorzystywane do panierki, mogą być bowiem wyjątkowo zdrowym zamiennikiem dla klasycznej bułki tartej. 

Osoby, które sięgają po nieaktywne płatki drożdżowe zwykle zwracają uwagę nie tylko na ich niezwykły smak, choć nie da się ukryć, że jest to atut, którego nie można zakwestionować. Płatki drożdżowe nieaktywne to także składnica wartości odżywczych, można więc liczyć na to, że wzmocnią nasz organizm, podniosą odporność na infekcję, dodadzą nam sił i zdrowej energii, a także poprawią funkcjonowanie układu pokarmowego. To także rozwiązanie, po które warto sięgać chcąc utrzymać swoja mikroflorę jelitową na odpowiednim poziomie.

Przegląd wartościowych składników płatków drożdżowych nieaktywnych

Wiele osób sięga po płatki drożdżowe nieaktywne przede wszystkim dlatego, że są one cennym źródłem witamin z grupy B mających nieoceniony wpływ nie tylko na kondycję skóry, ale i naszych włosów oraz paznokci. Płatki drożdżowe nieaktywne te często określane są zresztą mianem płatków urody, nie tylko przyspieszają bowiem wzrost włosów i paznokci, ale również pozwalają na zwalczanie uciążliwych problemów ze skórą takich, jak choćby trądzik lub jej nadmierne przetłuszczanie się. Nie może być jednak inaczej, skoro to właśnie witaminy z grupy odpowiadają tak za przemiany białek i tłuszczów, jak i węglowodanów.

Innym ważnym składnikiem płatków drożdżowych nieaktywnych jest kwas foliowy. Ten odpowiada za odpowiednie funkcjonowanie komórek, jest więc szczególnie ważny dla ciężarnych oraz pań planujących ciążę. Mówiąc o składnikach o dużej wartości odżywczej należy też wspomnieć o białku zwłaszcza, że to, które znajduje się w nieaktywnych płatkach drożdżowych jest znakomicie przyswajalne przez ludzki organizm. To właśnie ono buduje tkanki i narządy, a jednocześnie wspiera nasz układ odpornościowy.

Płatki drożdżowe nieaktywne to także idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z niedoborem fosforu, potasu wpływającego na właściwe funkcjonowanie układu krwionośnego oraz magnezu. Ten ostatni pierwiastek wydaje się mieć szczególnie duże znaczenie. Wpływa nie tylko na właściwą pracę układu nerwowego, ale również przeciwdziała nieprzyjemnym skurczą mięśniowym.

Nieaktywne  płatki drożdżowe są też bogate w chrom, który sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki, a jednocześnie regulujący poziom cukru we krwi oraz w wapń wartościowy już choćby dlatego, że wzmacnia nasze kości i zęby i zapobiega osteoporozie – jednej z najgroźniejszych chorób atakujących zwłaszcza kobiety po menopauzie. Trudno nie docenić i tego, że są źródłem regulującego i wspomagającego procesy trawienne błonnika oraz kwasu asparaginowego o działaniu pobudzającym i przeciwdziałającym występowaniu skurczy nerwowych.

Osoby zmagające się z chorobami układu krążenia i z podwyższonym ciśnieniem z pewnością ucieszą się i z tego, że płatki drożdżowe, mimo słonawego smaku, nie zawierają zbyt wiele soli. To także doskonały zamiennik białka pozyskiwanego dzięki jedzeniu mięsa.

Opinie o produkcie (3)

26 lutego 2017

Polecam! Stosuje je do moich wegańskich serów i spagetti. Teraz moi znajomi nie wiedzą, że nie używam prawdziwego sera ; )

9 kwietnia 2017

Cześć, odpisuję na maila: ja do asortymentu dodałabym płatki kokosowe, które ostatnio są dość popularne :) Do tego może bio ryż brązowy, mąka gryczana? :) Słyszałam, że jedna firma ma masło orzechowe z nasionami chia - to też mogłoby być fajne :) Pozdrawiam, Aleksandra

9 kwietnia 2017

Cześć Bardzo fajne propozycje. Płatki kokosowe i mąka gryczana pojawią się już niedługo. Pozdrawiam, Artur

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Losowa próbka Yerba Mate 50g
Losowa próbka Yerba Mate 50g
3,99 zł 2,99 zł
szt.
Kapsaicyna 1000mg 8:1 Najlepszy spalacz tłuszczu
Kapsaicyna 1000mg 8:1 Najlepszy spalacz tłuszczu
79,77 zł 74,99 zł
szt.
Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej
Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej
34,99 zł 29,77 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl