Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Mąka z tapioki 400G

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 6,47 zł 6.47
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: 9CB1-486C2

Opis

Mąka z tapioki 400G 

Skład: skrobia z tapioki 98%, woda. 

Masa netto: 400g

Inni kupili także:



Informacje dla alergików: Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Stosowanie mąki z tapioki

Mąka z tapioki nadaje się do wypieku chleba, do puddingów, zagęszczania zup i sosów.

Właściwości mąki z tapioki

Mąka z tapioki powstaje z manioku. Jest to produkt hipoalergiczny. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Nie ma zapachu. Mąki z tapioki używa się głównie w kuchni indyjskiej i azjatyckiej, najczęściej do zagęszczania zup, kisieli, budyni. 

W naszym sklepie znajduje się wiele interesujących produktów. Spirulina w proszku to świetny produkt oczyszczający organizm. Drobna sól himalajska to znacznie zdrowszy zamiennik klasycznej soli. Proszek BIO moringa to prawdziwa bomba witaminowa. 

Przegląd zastosowań i właściwości tapioki

Zarówno w Azji, jak i w Ameryce Południowej lokalną odmianą naszego ziemniaka jest maniok. Ten charakteryzuje się bulwami, które osiągają długość nawet sześćdziesięciu centymetrów oraz imponują masą wynoszącą nawet 4 kilogramy. Co ważne, w ich skład wchodzi również skrobia, której obecność oscyluje w granicach czterdziestu procent. Z bulw manioku pozyskuje się tapiokę, produkt skrobiowy wykorzystywany między innymi do zagęszczania potraw.

Maniok przypomina polskie ziemniaki, nie można jednak zapominać o tym, że klimat, w którym rośnie jest zdecydowanie bardziej gorący. Wyrabia się z niego mąkę idealną do wypiekania chlebków oraz placków i cieszącą się powodzeniem ze względu na swój skład. Tu warto wspomnieć przede wszystkim o węglowodanach trawionych z łatwością przez ludzki żołądek, a także o niewielkiej ilości białka. Mąka ta zwraca na siebie zresztą uwagę i dlatego, że nie zawiera glutenu, samo jej stosowanie nie podnosi zaś cholesterolu i nie uczula.

Sam maniok ma dość charakterystyczny wygląd, posiada bowiem nie tylko gałęzie w różnych kolorach, ale i duże bulwy korzeniowe. To właśnie one zasługują na szczególną uwagę, znajdująca się w nich toksyczna roślina może być bowiem usunięta poprzez poddanie jej obróbce cieplnej. Jeśli chcemy uzyskać mąkę z tapioki, w pierwszej kolejności powinniśmy się pozbyć wspomnianej toksyny, korzenie muszą zaś zostać zmielone w specjalnym młynku. Ciasto uzyskane w procesie mielenia musi zostać osuszone, najlepszą metodą okazuje się przy tym wkładanie go do specjalnej tuby. W jej dolnej części znajduje się gałąź, a choć jej obecność może zaskakiwać, wcale nie jest przypadkowa, pozwala bowiem na wyciśnięcie z masy wilgoci. Zbierany jest zawierający dużo skrobi płyn, kolejnym krokiem jest zaś odparowanie z niego wody. To właśnie na tym etapie powstaje biała, bardzo drobna mąka, która przypomina nieco puder.

Mąka z tapioki ma wiele zastosowań, najczęściej jednak dodaje się ja do sosów i zup. Znana jest z tego, że nie tylko zagęszcza potrawy, ale również nie ma wpływu na ich walory smakowe, jako że sama ich nie posiada. Mąka może być też stosowana w przemyśle spożywczym, z powodzeniem można przy tym dodać ją choćby do kisielów.
Produkcja skrobi z tapioki odbywa się na skalę przemysłową. Sam mączny puder jest formowany w różne kształty. Tylko od nas zależy to, na jaki się zdecydujemy, a ponieważ puder bardzo łatwo rozpuszcza się w wodzie, jego stosowanie jest na tyle nieskomplikowane, że może odbywać się nawet w domowej kuchni. Skrobia z tapioki to, między innymi, doskonały dodatek do budyniów.

Jeśli szukamy inspiracji kulinarnych z wykorzystaniem mąki z tapioki, powinniśmy zainteresować się przede wszystkim kuchniom Ameryki Centralnej i Południowej, choć na przepisy z jej wykorzystaniem trafimy też w niektórych częściach Azji i Afryki. Zwykle przyrządza się z niej płaskie pieczywo, choć może być też stosowana do przygotowywania ciastek, chipsów i krakersów. Oczywiście, w Europie tapioka cieszy się znacznie mniejszą popularnością, choć nie oznacza to, że jest tu nieznana. Brytyjczycy już od dawna stosują ją przy produkcji puddingu, a Francuzi zagęszczają za jej pośrednictwem desery. W Ameryce znanym przysmakiem jest buble tea, a tapioka jest jednym z jego najważniejszych składników.

Grysik lub mąka z tapioki jest promowana przede wszystkim wśród tych osób, których problemem jest zbyt wysoki poziom cholesterolu. Może być też wybawieniem dla tych smakoszy, którzy mają nadwrażliwy układ pokarmowy, alergię albo są na diecie odchudzającej. Ponieważ mamy do czynienia z produktem roślinnym, jest też interesująca zarówno dla wegetarian, jak i dla osób, które nie jedzą jakichkolwiek produktów zwierzęcego pochodzenia.

Produkty z tapioki potrafią w naszej codziennej diecie zastępować jajka, sery oraz wiele innych rozwiązań, a mąka sprawdza się doskonale podczas przygotowania ciast i ciasteczek nie tylko smacznych, ale korzystnych dla naszego zdrowia. Za przetestowaniem mąki z tapioki przemawia również to, że od jakiegoś czasu nie jest już produktem, w który trudno się jest zaopatrzyć.

Opinie o produkcie (1)

19 października 2016

Mąkę z tapioki zaczęłam używać ze względu na alergie córki. Polecam np. bezlutenowe pierogi z mąką z tapioki. Zdaniem całej rodziny smakują rewelacyjnie.

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1 kg
Sól himalajska drobna 1 kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Nasiona Chia 1000g
Nasiona Chia 1000g
13,27 zł 9,99 zł
szt.
Morwa biała bez pestek 500g
Morwa biała bez pestek 500g
27,47 zł 17,77 zł
szt.
Mąka kokosowa 1000g
Mąka kokosowa 1000g
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Daktyle bez pestek 1000g
Daktyle bez pestek 1000g
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Kasza jaglana 1000g
Kasza jaglana 1000g
6,77 zł 4,27 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl