Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Mąka z amarantusa 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,77 zł 8.77
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: 0862-972B9

Opis

Mąka z amarantusa 500g

Skład: mąka z amarantusa

Masa netto: 500g

Informacje dla alergików: Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Inni kupili także:



Stosowanie mąki z amarantusa

Mąka z amarantusa nadaje się do wypieków chleba, racuchów, makaronów, płatków.

Właściwości mąki z amarantusa

Mąka z amarantusa pod względem wartości odżywczych zdecydowanie przewyższa pszenicę i inne zboża. Mąka z amarantusa zawiera błonnik, minerały m.in. magnez, żelazo, fosfor. Nie zawiera glutenu. Mąki z amarantusa można używać do ciast, naleśników, racuchów, makaronów lub do wypieku chleba. W wypiekach, które muszą urosnąć należy zmieszać mąkę z amarantusa z inną. Te które, nie muszą urosnąć można wykonać z wykorzystaniem samej mąki z amarantusa

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Nasiona chia zawierają błonnik, a więc pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. Młody jęczmień w proszku zawiera chlorofil. BIO olej kokosowy świetnie sprawdza się w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji ciała i włosów. 

Zastosowanie mąki z amarantusa w kuchni

Amarantus bywa nazywany zbożem XXI wieku, jednak uprawiany jest od dawna – należy bowiem do jednych z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Jeszcze przed odkryciem Ameryki stanowił podstawę pożywienia Majów, Inków i Azteków, razem z kukurydzą, ziemniakami i fasolą. Starożytne ludy wiedziały, co dobre, bo amarantus to zboże wyjątkowo bogate w wartości odżywcze oraz zdrowotne. W naszym sklepie do kupienia jest również amarantus ekspandowany.

Amarantus to zboże o wysokiej zawartości żelaza – zawiera go pięciokrotnie więcej, niż można znaleźć w pszenicy czy szpinaku. Jest także bogaty w białko, które jest przez człowieka lepiej przyswajane niż to z soi i mleka, a dodatkowo nie zawiera ono glutenu. Ziarno amarantusa wyróżnia się także tym, że frakcja skrobi w nim zawarta jest łatwiejsza do strawienia niż skrobia kukurydziana.

Historia amarantusowego zboża

Jak zostało wyżej wspomniane, amarantus jest znany już od dawna, a jego historia sięga przeszło pięciu tysięcy lat. Już wtedy Indianie uprawiali tę roślinę, którą uważano w tamtych czasach za świętą. Zmielone nasiona wykorzystywali do przyrządzania napojów oraz tortilli, natomiast z młodych pędów i liści wytwarzali przyprawy oraz spożywali je jako warzywa. Gdy panował pokój, wypieki z amarantusa wzbogacano miodem, a w czasie wojny – krwią jeńców, by dodawać siły i męstwa w walce. To prawdopodobnie przez ten zwyczaj amarantus został okrzyknięty przez zakonników hiszpańskich diabelskim zielem podczas kolonialnych podbojów. Został zniszczony niemal całkowicie, ponieważ stanowił dla pierwszych konkwistadorów symbol pogaństwa. Palono go na stosach zupełnie tak, jak płonęły ofiary inkwizycji. Uprawa amarantusa została zakazana wszędzie tam, gdzie panowało chrześcijaństwo. Co ciekawe, kilka wieków później zboże to zostało odkryte na nowo przez.. mnicha.

Amarantus współcześnie

W dzisiejszych czasach amarantus, inaczej zwany szarłatem, to roślina uprawna, którą spotkać można właściwie w każdym miejscu na świecie. Uprawy na większą skalę zlokalizowane są w Ameryce południowej oraz Północnej, Azji – głównie Nepal, Indie, Cejlon i Himalaje, i Afryce – przede wszystkim w Mozambiku, Ugandzie i w Nigerii. W Polsce zdecydowana większość upraw, bo aż 90%, zlokalizowana jest na Lubelszczyźnie. Warto zauważyć, że według oficjalnej klasyfikacji botanicznej, amarantus nie jest zbożem, dlatego nazywa się roślinę tę „pseudozbożem”. Znanych jest sześćdziesiąt gatunków szarłatu, z czego większość stanowią chwasty, których liście i nasiona są niejadalne. Warto jednak amarantus uprawiać, ponieważ hodowanie rośliny w masowych ilościach może przyczynić się do przeciwdziałania skutkom globalnego ocieplenia. W jaki sposób? Otóż szarłat pochłania około dwukrotnie więcej dwutlenku węgla, niż ma to miejsce w przypadku innych roślin.

Amarantus i jego zastosowanie w kuchni

Częścią amarantusa, którą wykorzystuje się najczęściej, są jasnobrązowe nasiona, nieco większe od ziaren maku. W Polsce można dostać amarantus w postaci mąki, nasion oraz poppingu, czyli ziaren prażonych tak, jak popcorn. Dodanie do wypieków mąki z szarłatu może poprawić znacznie ich jakość oraz dodać oryginalnego, orzechowego posmaku. Dzięki używaniu mąki z amarantusa można zrezygnować z chemicznych dodatków, a warto także wiedzieć, że wypiek z dodatkiem tego produktu zyskuje dłuższy okres trwałości. Ponadto, amarantus nadaje się doskonale także do wyrobu makaronów, pieczywa oraz zup i sałatek.

Mąka amarantusowa, jak każda inna mąka, powinna być przechowywana w odpowiednich warunkach i w szczelnym opakowaniu. Najlepiej trzymać ją w chłodnym, ciemnym miejscu, a nawet w zamrażarce, pamiętając, że maksymalny czas jej przechowywania to pół roku.

Zastosowanie mąki z amarantusa

Mąka ta nadaje się świetnie do wypieku ciast i ciastek, ale także do wyrobu różnego rodzaju potraw mącznych, takich jak: naleśniki wytrawne i słodkie, makarony, racuchy, krakersy. Należy pamiętać, że nadaje ona potrawom i wypiekom lekko orzechowy posmak. Mąkę z amarantusa można dodawać do potraw i wypieków wedle własnego pomysłu lub stosować się do przepisów. Przy wypiekach, które powinny wyrosnąć, tak jak na przykład chleb, warto zastąpić mąką amarantusową około 25% zwykłej mąki lub połączyć ją z inną mąką bezglutenową – opcja dla osób chorych na celiakię.

Popping można wykorzystać jako apetyczny i zdrowy dodatek do jogurty, mleka lub kefiru. Nasiona amarantusa znajda zastosowane jako dodatek do wielu gotowanych dań, a także do zapiekanek. Można z nich zrobić mleko dla alergików, masło z amarantusa czy majonez. W Indiach nasiona amarantusa smażone są w cukrze lub gotowane z ryżem, zaś w Himalajach używa się ich do zrobienia chapattis – dania w rodzaju naleśników. Indianki, czerpiąc z dawnych tradycji, liście amarantusa przeżuwają i tak powstała papką karmią niemowlęta.

Jak widać, amarantus ma wiele zastosowań i można wykorzystać go w kuchni na wiele ciekawych sposobów, urozmaicając codzienne posiłki. To zdrowy zamiennik dla tradycyjnej mąki, odpowiedni dla osób z nietolerancją glutenu, ale także dla tych, którzy lubią eksperymenty w kuchni. Dlatego warto zapoznać się bliżej z rośliną, nazywaną zbożem XXI wieku.

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Kasza jaglana 1000g
Kasza jaglana 1000g
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Daktyle bez pestek 1000g
Daktyle bez pestek 1000g
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1 kg
Sól himalajska drobna 1 kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Morwa biała bez pestek 500g
Morwa biała bez pestek 500g
27,47 zł 17,77 zł
szt.
Mąka kokosowa 1000g
Mąka kokosowa 1000g
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Nasiona Chia 1000g
Nasiona Chia 1000g
13,27 zł 9,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl