Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Mąka migdałowa 250g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 18,37 zł 18.37
Cena w innych sklepach: 17,49 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: 2DC3-773AB

Opis

Skład: mąka migdałowa

Masa netto: 250g

Informacje dla alergików: Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Inni kupili także:



Stosowanie mąki migdałowej

Mąka migdałowa nadaje się do zagęszczania zup i sosów. 

Właściwości mąki migdałowej

Mąka migdałowa posiada delikatny, słodki smak i wiele cennych składników odżywczych, witamin, mikro- i makroelementów. Ma niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do innych mąk, mąkę migdałową można spożywać na surowo. Dlatego wykorzystuje się ją nie tylko do zagęszczania zup, sosów, wypieku ciast, pizzy, gofrów, ale także można dodawać ją do płatków śniadaniowych, miksować z owocami lub używać jako posypki do deserów i sałatek. 

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Ciekawą propozycją jest drobna sól himalajska, która doda Twoim potrawom niepowtarzalnego smaku. BIO olej kokosowy świetnie sprawdza się w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji ciała i włosów. Nasiona chia to niezbędnik w kuchni każdego, kto dba o zdrowie.

Co warto wiedzieć o mące migdałowej

Mąka migdałowa wzbudza coraz większe zainteresowanie, jej popularność nie powinna być jednak dla nas zaskoczeniem. Mamy w jej przypadku do czynienia z rozwiązaniem, które pozwala nam się cieszyć z tych wszystkich właściwości migdałów, które okazują się zbawienne dla naszego zdrowia. Stanowi doskonałe źródło witaminy E wpływającej korzystnie na naszą skórę, a jednocześnie ma mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż same migdały. To także źródło dobrze przyswajanego przez organizm białka zwierzęcego, potrawy z jej zastosowaniem są więc wyjątkowo sycące. Jeśli stosujemy ją do przygotowywania wypieków, musimy pamiętać o konieczności ich słodzenia, a to sprawia, że mąka migdałowa nie ma typowo dietetycznych zastosowań. Jej stosowanie podczas pieczenia ma jednak znacznie więcej walorów prozdrowotnych niż ma to miejsce w przypadku innej mąki i już choćby dlatego warto się nią zainteresować.

Jeden z poważniejszych problemów, z jakimi się obecnie zmagamy, wiąże się z przyswajalnością glutenu. Owszem, celiakia ciągle jest chorobą dość rzadką i atakuje zaledwie 1 procent społeczeństwa, sama nietolerancja glutenu dotyczy jednak nawet czterech na dziesięć osób. Wiele osób musi więc liczyć się z tym, że jedynie wykluczenie glutenu z ich codziennej diety może być naprawdę skutecznym sposobem na zachowanie przez nie zdrowia. Tu właśnie mąka migdałowa objawia się jako wyjątkowo atrakcyjna. Ponieważ jest produktem plastycznym, wydaje się rozwiązaniem najbardziej odpowiednim wówczas, gdy zastanawiamy się nad tym, w jaki sposób moglibyśmy zastąpić mąkę pszenną w codziennych wypiekach. Znakomicie sprawdza się zwłaszcza, jeśli występuje w połączeniu z mąką ryżową i jaglaną. I ona posiada w swoim składzie białko, które wpływa na strukturę wypieków oraz ich smak, jest to jednak bezpieczne dla organizmu białko roślinne.

Ogromną zaletą mąki migdałowej jest to, że pozostawia ona na długo uczucie sytości, a kawałek ciasta może być odbierany przez organizm jako równie pożywny, jak solidne śniadanie. Nic w tym jednak dziwnego, skoro na 100 gramów mąki migdałowej przypada 20 gramów białka. Mówimy tu o wartości charakterystycznej choćby dla piersi z kurczaka!

Bezglutenowa mąka migdałowa nie powinna jednak interesować jedynie tych osób, które zmagają się z problemem nietolerancji glutenu. Posiada ona nie tylko wysoką zawartość białka, ale i naturalnych tłuszczów, charakteryzuje się przy tym niskim indeksem glikemicznym. Dzięki temu mogą ją spożywać zarówno ludzie zdrowi, jak i cukrzycy mający problemy z gwałtownymi wyrzutami insuliny i skokami poziomu cukru.

Mąka migdałowa z pewnością nie byłaby jednak ceniona tak wysoko, gdyby nie jej smak, a ten jest często określany mianem wyjątkowego. Na uwagę zasługuje zwłaszcza charakterystyczna dla niej naturalna słodycz zwracająca na siebie uwagę ze względu na swoją delikatność.

Wady i zalety mąki migdałowej

Mówiąc o właściwościach mąki migdałowej zazwyczaj akcentuje się przede wszystkim to, że nie zawiera ona glutenu. Trudno się temu dziwić skoro właśnie ta jej właściwość czyni ją atrakcyjną dla osób mających problem z przyswajaniem tego białka. Nie można jednak zapominać i o tym, że mąka ta jest wolna również od gliadyny zwiększającej apetyt oraz od amylopektyny A, która podnosi poziom cukru. Na uwagę zasługuje i to, że mąka migdałowa odznacza się znakomitymi wartościami odżywczymi. W jej składzie znajduje się 20 gramów białka na każde 100 gramów mąki, można więc liczyć na to, że produkty powstające z jej udziałem będą wyjątkowo sycące.

Dietetycy zwracają jednak uwagę na to, że produkty idealne nie istnieją, nie inaczej jest więc w przypadku mąki migdałowej. Sięgając po nią warto pamiętać, że jest to produkt bogaty w tłuszcze nienasycone omega-6 znane choćby z tego, że mogą stymulować stany zapalne. Problemem mogą się też okazać wchodzące w jej skład kwasy fitowe i szczawiowe, te są bowiem znane z tego, że skutecznie uniemożliwiają prawidłowe wchłanianie się znajdujących się w pożywieniu minerałów. Mąka migdałowa jest apetyczna i zdrowa, nie powinno być jednak spożywana nie tylko zbyt często, ale również w przesadnie dużych ilościach. To przede wszystkim dodatek do diety, a nie jej najważniejszy element.

Jak wykorzystywać mąkę migdałową?

Mąka migdałowa jest wysoko ceniona przede wszystkim dlatego, że wyróżnia ją wszechstronne zastosowanie. Najczęściej pojawia się w wypiekach warto więc zastanowić się nad niestabilnością temperaturową tłuszczów wielonienasyconych pochodzących również z migdałów zwłaszcza, że kwestia ta jest wielokrotnie analizowana w Internecie. Pamiętajmy jednak, że problem jest związany z czystymi tłuszczami, a nie tymi, które znajdują się w mące, podczas pieczenia nie powinno więc stać się z nią nic złego.

Najpopularniejsze przepisy z udziałem mąki migdałowej obejmują torty, ciasta oraz ciasteczka. Mąka migdałowa sprawdza się jednak również wówczas, gdy mamy ochotę na chleb domowej roboty. Może być ona też dodatkiem do deserów, a nawet – elementem dekoracyjnym przy sałatkach. To także sposób na wzbogacenie smaku kakao i soku owocowego.

Polecane produkty

 

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl