Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Mąka kokosowa 1000g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 10,77 zł 10.77
Cena w innych sklepach: 10,90 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: AE7C-340A1

Opis

Mąka kokosowa 1000g

Skład: 100% mąka kokosowa

Masa netto: 1kg

 

Stosowanie mąki kokosowej

Mąka kokosowa nadaje się do wypieków, ciast, deserów, panierek, naleśników, sałatek. To świetny produkt do zagęszczania zup i sosów.

Właściwości mąki kokosowej

Mąka kokosowa to doskonała alternatywa da ludzi, którzy nie chcą lub nie mogą używać zwykłej mąki pszennej. Mąka kokosowa zawiera duże ilości białka i błonnika. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Mąka kokosowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać jej tradycyjnie, do wypieków lub na surowo, dodając do płatków śniadaniowych, koktajli owocowych, musli. 

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Dietetycy od lat apelują, by odstawić klasyczną białą sól na bok i znaleźć jej zdrowszy zamiennik. Drobna sól himalajska to zdrowszy wybór! Spirulina w proszku rozwiązuje wiele dolegliwości. Morwa biała bez pestek rekomendowana jest dla osób odchudzających się, ponieważ zmniejsza produkcję tłuszczu. 

Najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki kokosowej

1. Czy osoby borykające się z grzybicą mogą spożywać mąkę kokosową?

Osoby borykające się z grzybicą przed spożyciem mąki kokosowej powinny skonsultować się z lekarzem.

2. Czy mąka kokosowa jest zdrowsza od mąki pszennej?

Mąka kokosowa uznawana jest za najzdrowszą wśród swoich konkurentek.

3. Czy mąka kokosowa to dobre rozwiązanie dla osób odchudzających się?

Mąka kokosowa powinna zagościć w jadłospisie u osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Mąka kokosowa pobudza metabolizm.

4. Co kryje się w składzie mąki kokosowej?

Mąka kokosowa zawiera dużą ilość błonnika, białka oraz tłuszcze nasycone.

5. Co można wykonać wykorzystując mąkę kokosową?

Z mąki kokosowej można wykonać placuszki, naleśniki, ciasta, ciasteczka oraz chleb.

6. Czy z wykorzystaniem mąki kokosowej można przygotować fit ciasto?

Mąka kokosowa rekomendowana jest dla osób odchudzających się. Dzięki niej można zrobić ciasto niskokaloryczne.

7. Czy maka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny?

Tak, mąka kokosowa charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym.

8. Jak stosować mąkę kokosową?

Mąka kokosowa nadaje się do wypieków.

9. Czy mąka kokosowa nadaje się do wypieków?

Mąka kokosowa świetnie nadaje się do wypieków.

10. Gdzie mogę kupić mąkę kokosową?

Zdrową mąkę kokosową mogą Państwo zakupić w sklepach ze zdrową żywnością.

11. Ile kosztuje mąka kokosowa?

Mąka kokosowa zwykle kosztuje około 10-12 zł.

12. Ile kalorii ma mąka kokosowa?

100 gram mąki kokosowej to około 312 kalorii.

13. Jak można wykorzystać mąkę kokosową w kuchni?

Z mąki kokosowej można wykonać naleśniki, ciasta, ciasteczka, chleb.

 

 

Właściwości i zastosowanie mąki kokosowej

Mąka kokosowa uzyskiwana jest z miąższu kokosa jako produkt uboczny w procesie wyrabiania oleju oraz mleka kokosowego. W smaku nie jest słodka, ma jednak lekki kokosowy smak i delikatny aromat. Warto włączyć ją do diety, ponieważ dzięki bogactwu substancji odżywczych, ma dobry wpływ na zdrowie. Dowiedz się, jak można używać mąki kokosowej w kuchni i poznaj jej właściwości odżywcze!

Mąka kokosowa - bogactwo wartości odżywczych

Mąka kokosowa to produkt bezglutenowy, stanowi więc idealny zamiennik mąki zbożowej, szczególnie dla osób z alergiami bądź nietolerancją. Mąka kokosowa bogata jest w białko i błonnik, zawiera tez niewielkie ilości łatwo przyswajalnych węglowodanów. Czynu ją to produktem odpowiednim dla osób odchudzających się oraz dla diabetyków. Szczególnie ci ostatni mogą odnieść realne korzyści z zstąpienia zbożowej mąki kokosową, ponieważ regularnie spożywanie mąki kokosowej obniża poziom cukru we krwi.

Właściwości odżywcze mąki kokosowej

Mąkę kokosową wytwarza się z miąższu z wnętrza orzecha kokosowego. Gotowy produkt ma delikatny zapach oraz smak kokosa i białą barwę. Sprzedaje się ją w postaci sproszkowanej, jednak ze względu na stopień zmielenia może być: bardzo drobna, napowietrzona i lekka albo cięższa i grubsza. Produkt nie zawiera glutenu, wykorzystuje się więc go jako zamiennik zbożowych, tradycyjnych mąk. Jeśli chodzi o wartość odżywczą: 100 gram mąki kokosowej do 443 kcal. Jest bogatym źródłem błonnika, lepszym niż otręby, bo zawiera go dwukrotnie więcej.

Dzięki temu, że to produkt niskowęglodowodanowy, jest doskonały dla osób z zaburzoną gospodarką cukrową. Tłuszcze w mące kokosowej to przede wszystkim kwasy tłuszczowe średniołańcuchowe, które działają przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie, a ponadto podkręcają metabolizm, przyspieszają spalanie tłuszczu. Czyni to mąkę kokosową idealnym produktem dla osób dbających o wagę oraz odchudzających się. Dodatkowo stanowi dobre źródło białka – polecana jest wszystkim tym, którzy mają większe zapotrzebowanie na białko, czyli tym, którzy uprawiają regularną aktywność fizyczną oraz dzieciom w okresie szybszego wzrostu.

Jak się produkuje mąkę kokosową?

Mąkę kokosową produkuje się głównie na Filipinach, wykorzystując do tego metodę przemysłową. Filipiny to drugi największy na świecie producent orzechów kokosowych praz największy eksporter produktów z tego orzecha. Mąkę wytwarza się z miąższu orzecha kokosowego, który przedtem jednak poddawany jest szeregowi zabiegów mających na celu usunięcie z niego większość tłuszczu. Orzech musi więc przejść: suszenie, wyciskanie i ekstrakację.

Najpierw wytwarzane jest mleko kokosowe oraz olej. Mąkę kokosową produkuje się z tego, co pozostało po wyciskaniu płynnych produktów. Istnieją dwa sposoby wytwarzania mąki kokosowej:

Metoda sucha: powstaje mąka o konsystencji kremowej i o kremowej lub lekko brązowym kolorze, jest bogata w białko i tłuszcz. Produktem wykorzystywanym do jej wytworzenia jest przede wszystkim olej kokosowy

Metoda mokra: powstała mąka ma barwę jasną, jest bogata w błonnik i zawiera mniej tłuszczu. Głównym produktem wykorzystanym przy produkcji jest mleko kokosowe.

Można również wytwarzać mąki i różnych właściwościach, na przykład mąki pełnotłuste, częściowo odtłuszczone, niskotłuszczowe, wysokobłonnikowe, wysokobiałkowe.

Produkcja mąki kokosowej to proces opłacalny, ponieważ z jednego produkty, czyli miąższu kokosowego, możliwe jest otrzymanie kilku gotowych produktów wysokiej jakości: mąka, mleko oraz olej.

Wpływ mąki kokosowej na zdrowie

Dzięki temu, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, czyli białka obecnego w zbożach o silnych właściwościach alergizujących, może być spożywana przez osoby z nietolerancją glutenu, chorujące na celiakię i stanowi doskonały zamiennik zbożowych mąk.

Ponadto, mąka kokosowa przyspiesza metabolizm oraz przyczynia się do wyrównania poziomu glukozy we krwi, a to dzięki zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Błonnik pokarmowy pomaga natomiast uregulować pracę układu pokarmowego, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi, usuwa także toksyny z organizmu. Wykazuje także działanie w prewencji chorób nowotworowych układu pokarmowego, w szczególności jelita grubego.

Mąka kokosowa ma niską zawartość węglowodanów łatwoprzyswajalnych. Węglowodany te są główną przyczyną występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, otyłość i insulinoodporność. Niski indeks glikemiczny sprawia, że spożywanie mąki kokosowej nie powoduje nagłych skoków poziomu cukru we krwi i wyrzutów insuliny. Co więcej, badania wykazały, że regularne spożywanie produktów, w których zawarta jest mąka kokosowa, obniża indeks glikemiczny całego posiłku. Pomaga także w utrzymaniu poziomu glukozy we krwi na odpowiednim, stałym poziomie zarówno u ludzi zdrowych, jak i u diabetyków.

Jakie jeszcze dobroczynne działanie wykazuje mąka kokosowa? Okazuje się, że regularne stosowanie jej w kuchni poprawia profil lipidowy., A to dzięki temu, że mąka kokosowa obniża poziom cholesterolu ogólnie, ale także złego cholesterolu, LDL, oraz trójglicerydów u osób, u których norma jest przekroczona. Warto więc zainteresować się tym produktem, jeśli występują jakiekolwiek problemy z podwyższonym poziomem cholesterolu. Mąka kokosowa może wspomóc leczenie i być świetnym dodatkiem w kuracji.

Jakie jeszcze właściwości zdrowotne ma mąka kokosowa?

Otóż jej regularne spożywanie może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia oraz zawału serca. Ponadto, mąka kokosowa wspiera prawidłowe działanie układu odpornościowego.

Ale to nie wszystko. Włączenie mąki kokosowej do codziennych posiłków może także zapobiegać chorobom nowotworowym, w tym powstawaniu raka jelita grubego. Dzieje się tak, ponieważ błonnik zawarty w mące kokosowej jest metabolizowany w jelicie do substancji jei zbędnej do utrzymania dobrego stanu jelit.

Zastosowanie mąki kokosowej w kuchni

Mąka kokosowa to produkt, który w kuchni znajduje szerokie zastosowanie. Może być stosowana zarówno do wyrobu słodkości, jak i w daniach głównych i wytrawnych potrawach. Warto zauważyć, że mąka z kokosa jest tańsza niż mąki z innych orzechów, a równie zdrowa i wykazująca dobroczynne działanie dla organizmu. Polecana jest w dietach niskowęglowodanowych, odpowiednich dla osób odchudzających się oraz chorujących na cukrzycę, a to dlatego, że nawet 15% dodatku mąki kokosowej do dania powoduje obniżenie jego wartości glikemicznej. Nie dominuje nad innymi składnikami w potrawie i smakami, ponieważ nie jest słodka, a lekki posmak kokosa i jego zapach nie przeszkadzają w komponowaniu wyśmienitych dań.

Należy pamiętać, że mąka kokosowa jest bardzo bogata w błonnik, co powoduje wolniejsze wchłanianie wody niż w przypadku innego rodzaju mąk. Trzeba brać to pod uwagę podczas przygotowywania potraw i zwiększać proporcjonalnie ilość mokrych składników w przepisach.

Mąka kokosowa świetnie nadaje się do zagęszczania zup, sosów i innych mas. Jednak pieczone z jej użyciem ciasta, przez to, że mąka ta jest dość ciężka, nie wyrosną wysokie. Warto więc zmieszać ją z innym rodzajem mąki, by ciasto odpowiednio wyrosło.

Garść wskazówek dotyczących przygotowywania deserów z mąką kokosową:

Odpowiednia ilość wody jet niezmiernie ważna podczas pieczenia ciast i deserów z mąką kokosową. Najlepszym sposobem jest dodawanie mąki i wody w stosunku 1:1, czyli dla przykładu: na 3 łyżki mąki należy dodać 3 łyżki wody.

Najczęściej zaleca się, by zastępować do 20% mąki użytej w danym przepisie mąką kokosową i dodanie wody w ilości jej równej

W przepadku dań jedynie z mąki kokosowej, konieczne jest dodanie jajek. Połączą one składniki i sprawią, że wypiek nie rozpadnie się. Wszystko dlatego, że mąka kokosowa nie zawiera glutenu, więc jeśli nie zostanie zachowana odpowiednia proporcja mokrych składników, wypieki nie będą miękkie i elastyczne, a kruche i podatne na łamanie.

Mąki kokosowej można używać na wiele sposobów i z łatwością da się ją wprowadzić do codziennej diety. Jest to świetne rozwiązanie dla osób dbających o wagę praz tych, którzy borykają się z cukrzycą. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych mąka kokosowa stanowi wysokowartościowy produkt, którym warto zastąpić zwykłą mąkę.

 

Opinie o produkcie (9)

18 października 2016

Bardzo dobry produkt. Nawet na surowo z jogurtem, co bardzo mnie zaskoczyło. Najbardziej lubię ciasto o smaku kokosowym.

6 grudnia 2016

Jedyna uwaga do produktu to to, że macie stare zdjęcie. Teraz sprzedajecie mąkę kokosową w takim niebieskim papierowym opakowaniu. Wygląda dużo lepiej, a jest to ta sama mąką, którą od zawsze u was zamawiam. Trochę zdziwiłam się gdy otworzyłam paczkę, ale nowe opakowanie jest super. Łatwiej przechowywać, a do tego mąką cudownie pachnie kokosem. Szkoda tylko, że nie do wszystkiego się nadaje.

20 lutego 2017

prosze o informacje kiedy mąka kokosowa bedzie dostepna?

20 lutego 2017

Dzień doby. Mąka kokosowa pojawi się jutro rano w ofercie. Pozdrawiam, Artur Krawczyk

21 lutego 2017

Witam czy mąka na pewno dziś się pojawi?

21 lutego 2017

Z małym opóźnieniem, ale mąka kokosowa jest już dostępna ;)

6 marca 2017

Witam! Mam pytanie, kiedy będzie dostępna mąka kokosowa?

10 kwietnia 2017

Witam, kiedy mąka kokosowa będzie dostępna na Państwa stronie?

10 kwietnia 2017

Cześć Niestety nie było jej w hurtowni. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już będzie. Pozdrawiam, Artur

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Masło orzechowe smooth 900g
Masło orzechowe smooth 900g
27,97 zł 19,99 zł
szt.
Mąka gryczana 1000g
Mąka gryczana 1000g
12,99 zł 8,99 zł
szt.
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
7,17 zł 4,99 zł
szt.
Losowa próbka Yerba Mate 50g
Losowa próbka Yerba Mate 50g
3,99 zł 2,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
39,99 zł 29,99 zł
szt.
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
27,99 zł 19,99 zł
szt.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl