Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Kasza kuskus 500g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 5,97 zł 5.97
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: CA45-75898

Opis

Skład: kasza kuskus 100%

Masa netto: 500g

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

 

Stosowanie kaszy kuskus

Kasza kuskus idealnie nadaje się do dań obiadowych, jak i deserowych.

Właściwości kaszy kuskus

Dietetycy od lat apelują, by uzupełniać dietę w kasze. W kulturze muzułmańskiej ziarenka kuskus to symbol szczęścia i bogactwa. Kasza kuskus jest produktem lekkostrawnym, dlatego jest polecana dla pacjentów cierpiących na dolegliwości związane z funkcjonowaniem przewodu pokarmowego. W składzie kaszy kuskus znajduje się białko, tłuszcz i węglowodany. Zdecydowaną zaletą tych małych ziarenek jest to, iż pozbawione są one cholesterolu. Zdaniem specjalistów od żywienia, kasza kuskus to wspaniałe źródło żelaza. 

Nie można poddać wątpliwości, iż kasza kuskus może stanowić ciekawą inspirację w kuchni. Można podawać ją w formie deseru z dodatkiem owoców i cynamonu. Kasza kuskus może zastąpić klasyczne ziemniaki - jej smak idealnie komponuje się z daniami mięsnymi! 

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Sól himalajska drobna wspaniale oczyszcza organizm oraz wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego. Nasiona chia obfitują w zawartość kwasów omega-3, które poprawiają pracę mózgu. Morwa biała bez pestek to wspaniałe uzupełnienie diety odchudzającej.

                     

                     

Kuskus - co warto o nim wiedzieć?

Pochodzący z pszenicy durum kuskus to specyficzny produkt, dla którego charakterystyczne są zarówno właściwości kaszy, jak i te, które posiada makaron. Pierwotnie serwowano go przede wszystkim w północno-zachodniej Afryce, gdzie do dziś cieszy się statusem dania narodowego. Dziś jednak można spotkać go także w Europie, gdzie jest doceniany nie tylko ze względu na łatwość i szybkość, z jaką się go przygotowuje, ale i ze względu na to, że w kuchni znajduje wiele zastosowań.

Sam termin „kuskus” może być nieco niejednoznaczny. Najczęściej określa się w ten sposób wyrób z pszenicy durum przyjmujący postać niewielkich kuleczek, określenie to jednak jest stosowane również w celu opisania narodowego dania z terenów północnej Afryki podawanego najczęściej z gulaszem. W powszechnym nazewnictwie kuskus jest nazywany kaszą, jeśli jednak weźmiemy pod uwagę metody jego wytwarzania, szybko dojdziemy do wniosku, że bliżej jest mu nie do kaszy, ale do makaronu.

Tradycyjny kuskus przygotowywano z wykorzystaniem rozdrobionych ziaren pszenicy durum obtaczanych w mące. Obecnie jednak kuskus powstaje z wykorzystaniem metod przemysłowych z mąki z pszenicy durum oraz z wody.
Szukając genezy nazwy najczęściej odwołujemy się do arabskiego słowa keskes, jaką określano naczynie, w którym przygotowuje się tę potrawę. Warto jednak wspomnieć również o słowie kaskasa oznaczającym tłuczenie lub rozbijanie. Co ciekawe, samo pochodzenie kuskusu nie jest wcale pewne. Najczęściej mówi się o nim w kontekście państw północnej Afryki, możemy jednak znaleźć informacje o jego popularności w Senegalu, a nawet na Sycylii. Okazuje się zresztą, że kuskus jest wytwarzany już od ponad 22 wieków, jeśli zaś wierzyć historykom, pierwsi zainteresowali się nim Berberowie, w czyich grobach można natrafić na prymitywne naczynia wykorzystywane do gotowania kuskusu. Inna ciekawa teoria mówi o dziewiątym wieku naszej ery, właśnie wtedy powstały bowiem najprawdopodobniej naczynia do gotowania, jakie znaleziono na terenie dzisiejszej Algierii.

Kuskus w kuchni jest też silnie zakorzeniony w źródłach pisanych, już w osiemnastym wieku anonimowy autor przygotował bowiem książkę kucharską, w której opisywał kuskus jako potrawę narodową krajów Maghrebu. Kuskus jest też znany na wschodzie Afryki, choć nie ma tam aż tak dużego znaczenia kulinarnego. Jego droga do Europy wiodła przez Bliski Wschód, a to, że dziś możemy cieszyć się jego smakiem, zawdzięczamy przede wszystkim Francuzom.

Sztuka przygotowania kuskusu

Pierwotnie kaszę kuskus wytwarzano ręcznie. Gdy ziarna pszenicy durum były już rozdrobnione i otłuszczone, spryskiwano je słoną wodą i obtaczano w mące zwracając uwagę na precyzję i na to, aby każdemu ziarenku poświęcić jednakowo wiele uwagi. Dziś z techniką tą mamy do czynienia jedynie na wsiach Maroka, Tunezji i Algierii, a i w tym przypadku większe znaczenie ma przywiązanie do tradycji, a nie konieczność.

Współcześnie produkcja kuskusu to przede wszystkim domena zakładów spożywczych. Te wytwarzają dwa rodzaje kuskusu. Pierwszy z nich jest bliższy temu, który wytwarza się metodami tradycyjnymi, jego właściwości są więc zbliżone do tych, jakie posiada kasza. W sprzedaży dostępna jest także wersja instant, która już wcześniej była gotowana na parze. Drugi rodzaj powstaje z wykorzystaniem wody oraz mąki z pszenicy durum znanej jako semolina. Dzięki temu drobne ziarenka mają właściwości makaronu. Również w tym wypadku klient kupuje najczęściej produkt wstępnie obgotowany, wystarczy więc, że zalejemy go wrzątkiem i poczekamy kilka minut, a on będzie się nadawał do spożycia.

Jeśli zależy nam na wierności tradycji pamiętajmy, że kuskus nie powinien być gotowany w wodzie, czy też zalewany wrzątkiem, ale gotowany na parze. Można wykorzystać w tym celu specjalne parowary, na które składają się dwa naczynia.

Pierwsze z nich przypomina dzban, mniejsze jest zaś w kształcie garnka. Dziś jednak to kuskus instant cieszy się znacznie większą popularnością, można go bowiem przygotować w krótkim czasie zalewając go wrzątkiem, a następnie pozostawiając pod przykryciem przez mniej więcej pięć minut. Co ciekawe, kuskus może być też zalewany mlekiem albo bulionem, co sprawia, że może on uzyskać znacznie lepszy smak. Gdy już napęcznieje, jego objętość może się zwiększyć nawet trzykrotnie.

Jeśli kuskus jest przygotowany we właściwy sposób, jest on sypki, uzyskanie takiego efektu nie jest jednak proste, jeśli więc korzystamy z wersji instant dobrym pomysłem jest wzbogacenie jej odrobiną oleju. Jeśli kupiliśmy go w sklepie, powinien być przechowywany w suchym i ciemnym miejscu maksymalnie przez rok.

Kuskus – właściwości i wartości odżywcze

Kuskus to produkt zbożowy, zaskoczeniem nie powinno być więc dla nas to, że w suchej masie jest on dość kaloryczny. Jest jednak również dobrym źródłem białka, a w jego skład wchodzi, między innymi, żelazo.

Pewien problem może stanowić to, że w porównaniu z innymi kaszami, nie ma on zbyt wiele błonnika. Na szczęście, jest on produktem lekkostrawnym, co sprawia, że może być jedzony przez dzieci, seniorów oraz te osoby, które zmagają się z problemami z przewodem pokarmowym. Kasza jest też wartościowym źródłem żelaza, a przecież jego niedobory już od dawna są poważnym problemem, z którym zmaga się znaczna część społeczeństwa. Jeśli chcemy, aby było ono lepiej wchłaniane, kuskus warto podawać z pietruszką lub papryką – cennymi źródłami witaminy C. To także nośnik magnezu, potasu, miedzi, cynku, manganu oraz witamin z grupy B wartościowych już choćby dlatego, że wspierają pracę mózgu oraz nasz układ nerwowy. Podobnie, jak i inne produkty z pszenicy, kuskus zawiera gluten.

Jak podawać kuskus?

Kuskus to produkt uniwersalny sprawdza się więc znakomicie jako dodatek do dań głównych z powodzeniem zastępując nie tylko ziemniaki, ale również kaszę i ryż. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie temu, aby to właśnie on był podstawą dania. Jego smak niektórym osobom wydaje się nieco mdły, można jednak uporać się z tym problemem dodając do niego odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek albo ulubionych ziół. Można go jeść na ciepło i na zimno, może być przy tym zarówno deserem, jak i daniem podawanym na słono.

Opinie o produkcie (2)

18 października 2016

Uwielbiam kuskus. Przygotowuję się wręcz błyskawicznie, jest doskonały z warzywami lub owocami. Drugą ważną zaletą jest to, ze nie zawiera on cholesterolu. W mojej kuchni zawsze musi być kilka opakowań kuskusu.

9 stycznia 2017

Dzien dobry, Jest niezwykle zadowolona z oferty sklepu oraz z czasu realizacji zamowienia. Jesli chodzi o opinie nt dostarczonych produktow, to ponizej przesylam opinie produktow juz przetestowanych: - Olej kokosowy - przepyszny nierafinowany olej o kokosowym zapachu - kasza kuskus - bardzo dobra - orzechy macadamia I orzechy pecan - przepyszny, swieze I chrupiace - siarczan magnezu - rozpuszczony w wodzie dziala cuda na zbolal miesnie - woda kokosowa - najlepsza woda kokosowa jaka pilam - syrop malina z miodem - bardzo dobry syrop do oslodzenia herbaty - maslo orzechowe crunchy - przepyszne maslo 100% z orzechow Pozdrawiam, Marta

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
39,99 zł 29,99 zł
szt.
Masło orzechowe smooth 900g
Masło orzechowe smooth 900g
27,97 zł 19,99 zł
szt.
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
27,99 zł 19,99 zł
szt.
Losowa próbka Yerba Mate 50g
Losowa próbka Yerba Mate 50g
3,99 zł 2,99 zł
szt.
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
7,17 zł 4,99 zł
szt.
Mąka gryczana 1000g
Mąka gryczana 1000g
12,99 zł 8,99 zł
szt.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl