Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Kasza gryczana palona 1000g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,97 zł 8.97
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: 2E61-841D0

Opis

Skład: kasza gryczana palona 100%

Masa netto: 1kg

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

 

Stosowanie kaszy gryczanej palonej

Kasza gryczana palona idealnie sprawdza się w roli dodatku do potraw mięsnych. 

Właściwości kaszy gryczanej palonej

Kasza gryczana palona poddawana jest obróbce termicznej. Jej smak jest znacznie bardziej wyrazisty niż smak kaszy gryczanej niepalonej. W składzie kaszy gryczanej palonej znajduje się magnez, błonnik, białko oraz aminokwasy egzogenne. Kasza gryczana rekomendowana jest dla osób stosujących dietę odchudzającą. Okazuje się, że produkt ten korzystnie wpływa na przemianę materii.

Zdaniem specjalistów od żywienia, kasza gryczana palona reguluje gospodarkę hormonalną organizmu oraz wzmacnia odporność. Kasza gryczana palona stała się obiektem zainteresowań wielu naukowców. Badania potwierdzają działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne tego produktu. 

W naszym sklepie znajduje się wiele interesujących produktów. Młody jęczmień w proszku to źródło chlorofilu. BIO cukier kokosowy to zdrowy zamiennik cukru dla każdego! Mąka jaglana to świetny zagęszczacz do zup i sosów. 

                                     

Kasza gryczana – rodzaje i zalety zdrowotne

Kasza gryczana palona jest wytwarzana z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej. Ostatnio jest o niej coraz głośniej, jako że także i Polacy zaczynają stawiać przede wszystkim na zdrową żywność, interesując się jak wpływają poszczególne produkty na funkcjonowanie narządów wewnętrznych i układów. Kasza gryczana palona jest uznawana za bardzo wartościową – tak pod względem zdrowotnym, jak i jeśli chodzi o smak. Wiele osób zastanawia się jednak, czy lepiej zdecydować się na jej wersję paloną czy kaszę niepaloną. Czy to ma znaczenie, czy też może obydwie posiadają podobne zalety?

Kasza gryczana – zalety zdrowotne

Kasza gryczana palona uzyskiwana jest z gryki, należącej do zbóż i zaliczanej do rodziny rdestowatych. W porównaniu z innymi kaszami wyróżnia się kilkoma niesamowitymi cechami, wpływając pozytywnie na organizmy osób, które ją spożywają. Wśród jej zalet należy wymienić przede wszystkim:

1. Korzystny wpływ na układ krążenia – poprawia wytrzymałość naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie krwi.

2. Zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi i powoduje wzrost lipoprotein o dużej gęstości (HDL).

3. Jest wspaniałym źródłem witamin i składników mineralnych. Między innymi można znaleźć w niej: rutynę, kwercetynę, pelargonidynę, procyjanidynę oraz witaminy z grupy B, zwłaszcza niacynę, kwas foliowy i witaminę B6. Jest też świetnym źródłem żelaza, magnezu, miedzi i fosforu.

4. To świetne źródło białka, którego zawartość w tym produkcie może wynosić od 10 do 16%.

5. Wpływa na układ odpornościowy, który wzmacnia.

6. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

7. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

8. Reguluje gospodarkę hormonalną.

9. Reguluje poziom glukozy we krwi.

10. Wspomaga układ nerwowy, dzięki zawartości witamin B1, B2, P oraz PP.

11. Zawiera jod, więc pozytywnie wpływa na działanie tarczycy.

Kasza gryczana palona jest źródłem zdrowia, ponieważ sama gryka wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Jest dobrym źródłem rutyny, kwercetyny oraz kwasów organicznych. Przeciwdziała żylakom i stosowana jest również w leczeniu hemoroidów, a nawet w przypadku krwawienia z nosa czy z przewodu pokarmowego. Kasza gryczana palona – wykonywana z takiej rośliny – nie może być przecież gorsza, więc również doskonale wpływa na zdrowie człowieka. Sekret jej powodzenia tkwi także w innym składniku – błonniku. Błonnik pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości i tym samym przyczyniając się do chudnięcia – dłużej jesteśmy pełni i nie mamy ochoty na podjadanie. Reguluje przy tym działanie układu pokarmowego, polepszając trawienie. W 100 gramach kaszy znajduje się aż około 6 gramów błonnika – to 2 razy więcej tego składnika niż na przykład w makaronach czy w ryżu!

Warto jeszcze dodać, że kasza gryczana palona odkwasza organizm. Osoby z nietolerancją glutenu, albo takie, które pragną go na wszelki wypadek unikać mogą też odetchnąć z ulgą – kasza gryczana palona go nie zawiera. Wszystko to powoduje wzrost zaufania do niej i zainteresowania nią konsumentów – w tym momencie jest bardzo chętnie kupowana.

Kasza gryczana palona i niepalona

W sklepach kasza gryczana dostępna jest w dwóch głównych wersjach – palonej i niepalonej. Każda z nich ma swoich fanów i zagorzałych zwolenników – kto nie próbował jeszcze ani jednej, ani drugiej nie wie pewnie jednak którą lepiej wybrać. Palona (inaczej zwana prażoną) kasza gryczana jest ciemniejsza od wersji niepalonej (nieprażonej), więc bardzo łatwo je od siebie odróżnić. Jeśli zaś chodzi o różnice w smaku i w zaletach zdrowotnych, kasza nieprażona – zgodnie z badaniami opublikowanymi w Journal of Agricultural and Food Chemistry – jest znacznie zdrowsza od palonej wersji. Dlaczego? Prażenie pogarsza jakość białka i niszczy częściowo witaminy. Taka wersja kaszy zawiera też mniej właściwości przeciwutleniających, z których płyną na przykład przeciwnowotworowe korzyści dla konsumentów.

Jednakże wiele osób i tak woli spożywać wersje paloną, jako że posiada dużo bardziej wyrazisty smak. Jest on mocny i charakterystyczny – z pewnością nie wszystkim przypadnie do gustu, ale wiele osób go uwielbia.

Inne rodzaje kaszy gryczanej

Prócz podziału na kaszę paloną i niepaloną, wyróżnia się również kaszę gryczaną grubą i łamaną. Pierwsza jest brązowa, a druga brązowo-biała, lecz tylko w przypadku palonej wersji. Ta niepalona w każdym wypadku zachowuje swój świeży, lekko zielonkawy odcień.

Popularny rodzaj kaszy to również kasza gryczana krakowska – najbardziej rozdrobniona i niestety najmniej zdrowa, jako że w procesie rozdrabniania traci wiele cennych dla zdrowia składników.

Kasza gryczana – sposoby przyrządzania

Kaszę gryczaną paloną można przyrządzać na różne sposoby – nawet z rodzynkami, jako deser (staropolski). Jej gotowanie jest dosyć proste – wystarczy wrzucić zwykłą torebkę foliową z kaszą i gotować przez około 20 minut.

Niektórzy twierdzą jednak, że gotowanie z folią zmienia nieco smak i powoduje spadek wartości odżywczych tego produktu. Polecają zatem wsypać ziarna do osolonego wrzątku, do płaskiego rondla o grubym dnie, dwa razy większego niż objętość kaszy z wodą, a następnie gotować wszystko pod przykryciem aż do chwili, gdy woda zostanie wchłonięta przez ziarna – wtedy będą najsmaczniejsze.

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
27,99 zł 19,99 zł
szt.
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
7,17 zł 4,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
39,99 zł 29,99 zł
szt.
Losowa próbka Yerba Mate 50g
Losowa próbka Yerba Mate 50g
3,99 zł 2,99 zł
szt.
Masło orzechowe smooth 900g
Masło orzechowe smooth 900g
27,97 zł 19,99 zł
szt.
Jałowiec owoc - 100g
Jałowiec owoc - 100g
4,99 zł 2,99 zł
szt.
Mąka gryczana 1000g
Mąka gryczana 1000g
12,99 zł 8,99 zł
szt.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl