Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Kasza gryczana niepalona 1000g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 8,37 zł 8.37
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 3.67
Producent: Vivio
Kod produktu: 2511-380E9

Opis

Skład: kasza gryczana niepalona 100%

Masa netto: 1kg

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

Inni kupili także:



Stosowanie kaszy gryczanej niepalonej

Kasza gryczana niepalona nadaje się jako dodatek do potraw mięsnych i dań wegetariańskich.  

Właściwości kaszy gryczanej niepalonej

Kasze stopniowo wracają do naszych łask. To znacznie zdrowszy zamiennik klasycznych ziemniaków. Kasza gryczana niepalona nie jest poddawana obróbce termicznej. Jak wiadomo, działanie wysokiej temperatury negatywnie wpływa na wartość odżywczą produktu. Z badań wynika, że kasza gryczana zawiera duże pokłady rutyny. Substancja ta jest niezbędna dla osób, których problemem są bolesne żylaki. Rutyna uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. 

Kasza gryczana niepalona w szczególności rekomendowana jest dla osób borykających się z następującymi schorzeniami: nadciśnienie, choroby serca i choroby układu krążenia. Niepalona kasza gryczana powinna znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na cukrzycę oraz u kobiet w ciąży, jak i karmiących piersią. 

W składzie niepalonej kaszy gryczanej znajduje się białko, tłuszcz, wapno, żelazo, potas, fosfor, magnez, błonnik oraz witamina B1 i witamina PP. Zdecydowaną zaletą tej kaszy jest to, że należy do grupy produktów lekkostrawnych. Ginekolodzy zalecają spożywać kaszę gryczaną pacjentkom, których zmorą są zbyt obfite miesiączki.  

Jest wiele argumentów, które przemawiają za tym, by włączyć niepaloną kaszę gryczaną do codziennej diety. Przede wszystkim - niepalona kasza gryczana jest zdrowa, daje uczucie sytości i rozgrzewa organizm. Kasza gryczana jest niezwykle szybka w przygotowaniu. To wspaniały dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Nieugotowane ziarna niepalonej kaszy gryczanej można zmielić w młynku, otrzymując zdrową mąkę gryczaną pozbawioną glutenu. 

W naszym sklepie mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Mąka jaglana to bezpieczny produkt dla osób cierpiących na celiakię. Morwa biała bez pestek wykazuje działanie przeciwnowotworowe - zmniejsza ryzyko wystąpienia białaczki oraz czerniaka. BIO cukier kokosowy to zdrowy zamiennik cukru. 

                                    

                                     

Która kasza gryczana jest bardziej zdrowa: palona czy niepalona?

Kaszę gryczaną jemy bardzo chętnie ze względu na jej walory smakowe. Doceniamy także jej właściwości zdrowotne. Pojawia się jednak pytanie: jaką kaszę powinniśmy wybrać: paloną czy kaszę niepaloną? Czy wybór rodzaju kaszy ma jakiekolwiek znaczenie?

Jakie właściwości zdrowotne ma kasza gryczana?

Pod względem wartości odżywczych, kasza gryczana jest jednym z najbardziej zdrowych produktów. Zawiera duże ilości witamin z grupy B, w tym witaminy B6, kwasu foliowego i niacyny. Dostarcza także procyjanidyn, pelargonidyny i rutyny. Składniki te korzystnie wpływają na pracę układu krążenia. Regularne jedzenie kaszy gryczanej obniża poziom cholesterolu, powoduje, że zwiększa się poziom tak zwanej dobrej frakcji cholesterolu, poprawia kondycję naczyń krwionośnych.

Gryka jest także bogatym źródłem pierwiastków mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu i miedzi, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi. Wśród produktów pochodzenia roślinnego, grykę wyróżnia wysoka zawartość białka: od 10 do 16%. Jedzona regularnie wzmacnia odporność organizmu, reguluje poziom hormonów, działa przeciwbakteryjnie i zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych.

Jaką wybrać: paloną czy niepaloną?

Okazuje się, że śmiało możemy wybierać kaszę niepaloną. W Journal of Agricultural and Food Chemistry zostały opublikowane wyniki badań, które wskazują, że proces prażenie ziaren gryki wpływa negatywnie na jakość zawartego w nich białka, a jego właściwości przeciwutleniające zmniejszają się. Przyglądając się zamieszczonej tabeli, możemy zauważyć, że w niepalonej kaszy gryczanej są trochę większe ilości białka, błonnika, węglowodanów i kalorii. Jest w niej także trochę więcej tłuszczu.

Mimo że kasza palona ma niższe wartości odżywcze od niepalonej to jest jednak wybierana częściej, Na wybór wpływa jej mocny, charakterystyczny smak, który przypada do gustu większości osobom. Ostateczna decyzją, jaką kaszę gryczaną wybrać zależy więc tylko od nas.

Kasza gryczana niepalona źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika

Gryka jest rośliną chętnie wykorzystywaną przez przemysł farmaceutyczny. Jest dla niego źródłem kwasów organicznych, uszczelniającej i wzmacniającej naczynia krwionośne rutyny i kwercetyny. Liście tej rośliny wykorzystuje się w leczeniu nadciśnienia, krwawień z przewodu pokarmowego i nosa, w leczeniu żylaków i hemoroidów. W ziarnach gryki znajdują się nie tylko białka, ale także niewielka ilość tłuszczu ( 3 g na 100 g ziaren) i węglowodanów (w 100 g 69 g to węglowodany).

Kasza gryczana niepalona dostarcza jednak przede wszystkim witamin: B1, B2, P i PP, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Zawiera także duże ilości soli mineralnych: wapnia, fosforu, magnezu – wspierają nasz układ odpornościowy – oraz cynku, miedzi, kobaltu, boru, jodu, żelaza i niklu.


Dlaczego kasza jest ciemna lub jasna?

Na półkach sklepowych mamy do wyboru kaszę nieprażoną (niepalona) i prażoną, czyli paloną. Ziarna tej ostatniej mają ciemniejszy kolor. W procesie prażenia, który polega na podgrzewaniu ziaren gryki ginie część witamin, kasza palona jest więc mniej wartościowa, ale jej smak jest bardziej wyrazisty. W zależności od stopnia rozdrobnienia w sklepach sprzedawana jest kasza gruba i łamana. Grubą kaszę prażoną poznamy po brązowym kolorze – może mieć jasny lub ciemny odcień. Kasza łamana ma kolor brązowo-biały. Kasza niepalona będzie miała lekko zielonkawy odcień. Na pewno zauważyliśmy, że sprzedawana jest także kasza krakowska, którą można bardzo łatwo wziąć za drobną kaszę jęczmienną.

Kasza krakowska wśród odmian ziaren gryczanych wyróżnia się największym stopniem rozdrobnienia. Proces polerowania sprawia, że kasza krakowska zawiera bardzo małe ilości składników odżywczych. Kaszę tę upodobała sobie żona Stefana Batorego królowa Anna Jagiellonka. Kiedy dwór przeniósł się na Mazowsze kaszę specjalnie na królowej sprowadzano z Krakowa – stąd jej nazwa. Kaszę tę możemy przygotowywać zarówno na słono, jak i na słodko. Oryginalnym staropolskim deserem jest kasza krakowska podawana z rodzynkami. Deser ten nazwano królewski. Podana z konfiturą lub sokiem z wiśni smakuje wybornie.

Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną?

Najprostszy sposób to wrzucenie perforowanej torebki foliowej zawierającej porcję kaszy gryczanej niepalonej do wrzącej, osolonej wody i gotowanie jej przez 15, 20 minut. Smakosze unikają jednak kupowania porcjowanej kaszy, wybierają tę sprzedawaną na kilogramy i gotują ją tradycyjnie. Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy w płaskim rondlu, który ma grube dno. Jego objętość powinna być dwa razy większa niż objętość kaszy i wody. Ziarna kaszy gryczanej niepalonej przebieramy i wsypujemy do osolonej wrzącej wody. Zachowujemy przy tym proporcje: na jedną szklankę kaszy bierzemy dwie szklanki wody. Doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę. Wtedy rondel zdejmujemy z ognia i wstawiamy go do wcześniej nagrzanego piekarnika. Rondel z kaszą możemy również owinąć kocem. Czekamy, aż kasza gryczana niepalona „dojdzie”. Zamiast wody do gotowania możemy użyć mleka (wtedy podajemy ja na słodko), rosołu lub wywaru z suszonych grzybów.

Opinie o produkcie (7)

12 lipca 2016

Kasza gryczana niepalona od zawsze gości w mojej kuchni. Kaszę gryczaną niepaloną doceniam głównie za smak - delikatny i łagodny oraz za prozdrowotne działanie. Kasza zamknięta jest w szczelnym opakowaniu z etykietą. Kaszę gryczaną niepaloną często komponuje z daniami mięsnymi. Kasza z ciemnym sosem smakuje znakomicie! Polecam wszystkim, warto kupić.

6 września 2016

Zdecydowanie polecam kaszę niepaloną, które jest lepsza w smaku i ma lepsze właściwości niż kasz gryczana palona.

27 listopada 2016

Bardzo dobra, jem z warzywami i mięsem.

10 stycznia 2017

Super zdrowa a nadotatek bardzo pyszna. Jej delikatny smak dobrze komponuje się z sosami warzywnymi

9 kwietnia 2017

Cześć :) miło byłoby zobaczyć w ofercie sklepu makaron gryczany i mąkę gryczaną ;)

10 kwietnia 2017

Cześć Bardzo dziękuję za propozycje. Makarony na pewno pojawią się w przyszłości, a mąki poszukam w hurtowni. Pozdrawiam, Artur

19 września 2017

Chciałabym powiedzieć, że nie mam się do czego przyczepić jeśli chodzi o ten produkt. Kasza mi bardzo smakuje i pasuje do wszystkiego. Nie ma wyraźnego smaku więc można ją dodawać do wszystkiego i jest bardzo syta.

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Mąka kokosowa 1000g
Mąka kokosowa 1000g
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Morwa biała bez pestek 500g
Morwa biała bez pestek 500g
27,47 zł 17,77 zł
szt.
Daktyle bez pestek 1000g
Daktyle bez pestek 1000g
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1 kg
Sól himalajska drobna 1 kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1000g
Kasza jaglana 1000g
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Nasiona Chia 1000g
Nasiona Chia 1000g
13,27 zł 9,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl