Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Czarnuszka nasiona 30g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 2,47 zł 2.47
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: 8855-106E9

Opis

Czarnuszka dodawana jest do curry, dań z roślin strączkowych oraz ryb, ciastek, chleba, W Azji czarnuszka używana jest tak jak pieprz. 

Skład: czarnuszka 100%

Masa netto: 30g

Producent: Vivio

Kraj pochodzenia: Syria

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu

 

Stosowanie czarnuszki w nasionach

W lecznictwie zaleca się stosować zmielone nasiona - pół łyżeczki dwa razy dziennie.

Właściwości czarnuszki w nasionach

Czarnuszka posiada ogromny potencjał zdrowotny. Jej cudowne właściwości wykorzystywane są również w przemyśle kosmetycznym. Przede wszystkim - czarnuszka wzmacnia odporność organizmu, a więc minimalizuje ryzyko wystąpienia infekcji. Zdaniem specjalistów od żywienia, czarnuszka powinna być spożywana przez pacjentów cierpiących na astmę. Regularne stosowanie tego produktu poprawia wydolność płuc. 

Badania dowodzą, że czarnuszka wykazuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze. Niezwykle ważną informacją jest fakt, iż czarnuszka chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania. Te maleńkie nasiona to źródło niezwykle cennych minerałów: wapń, magnez, żelazo, selen i cynk. Czarnuszka w szczególności rekomendowana jest dla pacjentów cierpiących na cukrzycę. Zdaniem naukowców, produkt ten obniża poziom glukozy we krwi. Czarnuszka to naturalny produkt, który rozwiąże problemy ze zbyt wysokim ciśnieniem tętniczym. Po nasiona czarnuszki powinny sięgnąć osoby borykające się z następującymi defektami skórnymi: AZS (atopowe zapalenie skóry), łuszczycą, grzybicą i trądzikiem młodzieńczym. 

W sklepie internetowym BioIndygo.pl mogą Państwo znaleźć wiele zdrowych produktów. Nasiona chia to wspaniały dodatek do deserów. Drobna sól himalajska oczyszcza organizm i reguluje poziom cukru we krwi. Morwa biała bez pestek zmniejsza produkcję tłuszczu, dlatego rekomendowana jest dla osób odchudzających się. 

                          

                          

Czarnuszka. Jej zastosowania i właściwości

Czarnuszka jest znana przede wszystkim jako przyprawa, stosowana do dodawania niepowtarzalnego smaku potrawom. Nie na tym jednak kończy się jej pozytywne działanie - ma ona bowiem szereg właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie oraz urodę. Warto dowiedzieć się więcej o tej roślinie.

Czarnuszka siewna, czyli nigella sativa, bywa nazywana również czarnym kminkiem. Jest to to roślina, którą docenili już starożytni Egipcjanie ze względu na jej dobroczynne właściwości. Twierdzili oni, że czarnuszka oraz olej, który z niej wytwarzani, ma możliwość wyleczyć każdą chorobę, wszystko – z wyjątkiem śmierci. W dzisiejszych czasach przeprowadzono wiele badań, które potwierdziły, że czarnuszka to roślina stanowiąca lek na wiele chorób i dolegliwości.

Właściwości lecznicze czarnuszki

Stosowanie rośliny zwanej czarnuszką ma wiele pozytywnych korzyści dla zdrowia. Poleca się ją osobom zmagającym się z alergią, a także tym, którzy miewają problemy z odpornością. Jest udowodnione, że regularne spożywanie czarnuszki wpływa korzystnie na układ odpornościowy, zatem pomaga ona wyeliminować pierwsze objawy chorób czy przeziębienia,a także walczyć z uczuleniami i ich przykrymi objawami. Odpowiedzialny jest za to tychimon, który wykazuje silne właściwości antywirusowe, antygrzybiczne oraz antybakteryjne. Dlatego właśnie regularne spożywanie czarnuszki bogatej w tę substancję może ochronić przez chorobami takimi jak grypa, zapalenie oskrzeli czy infekcje zatok.

Kto szczególnie powinien sięgnąć po czarnuszkę? Osoby,które borykają się z nadwagą, a także osoby starsze. Czarnuszka obniża ciśnienie krwi, a także hamuje wzrost homocysteiny. Jest to to jedna z kilku przyczyn powstawania kamieni nerkowych oraz miażdżycy. Ponadto działa przeciwwrzodowo, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi. Jest zatem idealna dla cukrzyków, pomaga zapobiegać uszkodzeniom nerek oraz wątroby, jak również chroni przed osteoporozą.

Czarny kminek może wpływać pozytywnie nie tylko na zdrowie, ale i urodę. Szczególnie korzystnie wpływa na wygląd skóry. Olejek z czarnuszki wspomaga leczenie trądziku, grzybicy, łuszczycy, a także atopowego zapalenia skóry. Może również łagodzić zmiany, które wywołane zostały oparzeniami słonecznymi, a także zakażeniami bakteryjnymi.Wpływa także na przyspieszenie gojenia się ran, takich jak poparzenia czy owrzodzenia.

Czarny kminek a cukrzyca

Badania przeprowadzane na szczurach udowodniły, że tymochinon oraz olejki eteryczne zawarte w czarnuszce mogą znacząco obniżyć poziom glukozy, a także podnieść poziom wydzielanej insuliny.

Kwercetyna natomiast pozwoliła na normalizację poziomu glikozy we krwi,ale również zwiększenia ilości glikogenu obecnego w wątrobie. Wydzielanie insuliny przez beta komórki trzustki wzrosło o 44 do 70 procent.Wynika z tego, że nasiona czarnuszki mogą działać przeciwcukrzycowo. Warto też zauważyć, że u badanych szczurów zaobserwowano również załagodzenie powikłań cukrzycy – osteopenii cukrzycowej.

Czarnuszka jako lek na kaszel oraz katar

Czarnuszka ziemna znajduje zastosowanie w medycynie niekonwencjonalnej szczególnie w leczeniu schorzeń górnych dróg oddechowych, a zwłaszcza w przypadku kataru infekcyjnym oraz alergicznym. Wyniki badań wykazały, iż czarnuszka jest skuteczniejsza w leczeniu kataru siennego, niż popularny lek przeciwhistaminowy, cetyryzyna. W przeciwieństwie do tej substancji, czarnuszka nie powoduje senności i innych skutków ubocznych.

To jednak nie wszystko. Współczesna fitoterapia zaleca zażywanie czarnuszki w leczeniu kaszlu, a także w zapaleniu oskrzeli oraz ich nieżycie. Dzieje się tak, ponieważ olejki eteryczne z czarnuszki sprawiają, że oskrzela się rozszerzają, co wspomaga ich pracę. Ułatwia to również wykrztuszanie wydzieliny.

Czarnuszka lekiem na depresję?

Czarnuszka, zwana czarnym kminkiem, działa korzystnie także na ośrodkowy układ nerwowy. Między innymi wykazuje właściwości antydepresyjne. Regularne zażywanie czarnuszki znacznie poprawia samopoczucie, a także usprawnia procesy zapamiętywania oraz myślenia. Niektóre badania wykazały ponadto, że czarnuszka może przyczyniać się również do spowalniania rozwoju choroby Alzheimera.

Czarnuszka a choroby dermatologiczne

Czarnuszka ma pozytywny wpływ na produkcję melatoniny, czyli substancji wytwarzanej przez organizm człowieka, która ochrania skórę przez zgubnym wpływem promieni słonecznych. Pozwala także na zwiększenie grubości płaszcza lipidowo-tłuszczowego, jak również wygładza skórę i zmniejsza objawy egzemy.Stosowanie czarnuszki na skórę pozwala również załagodzić objawy grzybicy.

Zastosowanie czarnuszki

Czarnuszka może być stosowana na rożne sposoby. Najłatwiej jest dodać ją do chleba, past czy zup, a także innych dań i przystawek. Można jednak również przyrządzić z czarnuszki herbatę. W tym celu jedną łyżkę nasion należy zalać wrzątkiem, a następnie parzyć przez 20 minut. Po tym czasie należy całość odcedzić, a do smaku można dosłodzić miodem. Jeśli ktoś nie lubi smaku czarnuszki, można zastosować tłoczony na zimno olej. Wciera się go we włosy oraz w skórę lub też zażywa się łyżeczkę jeden do dwóch razy dziennie. Regularne spożywanie oleju czy też naparu z czarnuszki gwarantuje szybką poprawę stanu zdrowia oraz ogólnego samopoczucia.

Stosowanie czarnuszki może znacząco poprawić smak wielu potraw przygotowywanych w kuchni, a także mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Warto wypróbować czarnuszkę jako dodatek do kremowych zup. Krem z marchewki lub dyni zyska niepowtarzalny smak. Warto także dodać tę przyprawę do domowego pieczywa zamiast maku czy sezamu. Czarnuszka sprawdzi się doskonale także podczas przygotowywania pesto.

Jak widać zatem, czarnuszka to nie tylko doskonała przyprawa, która doda wielu daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. To także substancja, która regularnie spożywana czy też stosowana na skórę i włosy może znacząco poprawić stan zdrowia oraz wygląd i pomóc w leczeniu wielu schorzeń. Warto więc stosować tę przyprawę w formie najbardziej dogodnej, by dbać o siebie kompleksowo.

Opinie o produkcie (1)

18 października 2017

Czarnuszka - przydałaby sie do użycia jej do wypieku domowego chleba. Chleb z czarnuszką jest najlepszy! Również mogłabym ja użyć do wypieku bułeczek. Słyszałam że zawiera dużo witamin. Wykorzystałabym ja również do czegoś innego - a ciekawych pomysłów poszukałabym w Internecie

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Morwa biała bez pestek 500g
Morwa biała bez pestek 500g
27,47 zł 16,77 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 4,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl