Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Ciecierzyca 1kg

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 10,97 zł 10.97
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 5
Producent: Vivio
Kod produktu: 8F99-301E1

Opis

Skład: ciecierzyca 100% 

Masa netto: 1kg 

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

 

 

Stosowanie ciecierzycy

Ciecierzyca świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, pasztetów lub kotletów. Z ciecierzycy można wykonać farsz do pierogów lub krokietów.

Właściwości ciecierzycy

Ciecierzyca potocznie przez wielu z nas nazywana jest "cieciorką". Coraz częściej zwolennicy zdrowego trybu życia zalecają spożywać ciecierzycę z racji tego, iż posiada ona nieprzeciętne właściwości zdrowotne. To naturalny składnik, który może rozwiązać problemy z zaparciami lub wspomóc terapię odchudzającą. Skład cieciorki został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że to bogactwo fosforu, potasu, żelaza, magnezu, błonnika oraz witaminy B9. 

Ciecierzyca w szczególności powinna znaleźć się w jadłospisie u osób stosujących dietę wegetariańską. Okazuje się, że ciecierzyca to źródło pełnowartościowego białka podobnego do białka zwierzęco! Wspaniałe właściwości ciecierzycy zostały wykorzystane w przemyśle kosmetycznym. Ciecierzyca poprawia stan skóry i włosów. Jak wiadomo, ciecierzyca w swoim składzie zawiera błonnik, który wspomaga funkcjonowanie jelita grubego. Ciecierzyca to idealny wybór dla diabetyków - produkt ten pomaga regulować poziom cukru we krwi. 

W sklepie internetowym BioIndygo.pl mogą Państwo znaleźć wiele zdrowych produktów. Młody jęczmień w proszku rekomendowany jest dla osób przemęczonych. BIO cukier kokosowy to znacznie zdrowszy zamiennik klasycznego cukru. Mąka jaglana jest produktem lekkostrawnym i niezwykle odżywczym. 

Najczęściej zadawane pytania dotyczące ciecierzycy

1. Co można wykonać z ciecierzycy?

Ciecierzyca to wspaniały zamiennik mięsa. Z ciecierzycy można wykonać zupę. Może ona stanowić również podstawę dla wielu sałatek. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się pasta z ciecierzycy, zwana hummus.

2. Jak przetłumaczyć słowo ciecierzyca na język angielski?

Ciecierzyca po angielsku to: chickpeas.

3. Ile kalorii ma ciecierzyca?

100 gram ciecierzycy to około 360 kalorii.

4. Czy ciecierzyca a cieciorka to synonimy?

Tak, określenia te są synonimami i można stosować je zamiennie.

5. Jak gotować ciecierzycę?

Dowolną ilość ciecierzycy zalać zimną wodą i odstawić na około 8 godzin. Należy mieć jednak na uwadze to, iż ciecierzyca napęcznieje, a więc jej objętość zwiększy się. Następnie należy ją odcedzić i przepłukać zimną wodą. Po wykonanych czynnościach zalać ciecierzycę ponownie zimną wodą i rozpocząć gotowanie. Ciecierzycę zaleca się gotować przez 60 minut pod przykryciem.

6. Ile kosztuje ciecierzyca?

Ciecierzyca kosztuje około 7 zł.

7. Jak stosować ciecierzycę w kuchni?

Ciecierzyca stanowi ciekawą inspirację w kuchni. Z ciecierzycy możesz wykonać zupę, sałatki oraz pastę.

8. Z czego słynie ciecierzyca i fasola?

Ciecierzyca to źródło wartościowego białka. To doskonały zamiennik mięsa. Fasola to również wspaniała skarbnica białka.

9. Czy ciecierzyca rekomendowana jest dla osób, które borykają się z candida?

Tak, ciecierzyca to idealne rozwiązanie dla pacjentów, którzy cierpią na candida.

10. Z czego słynie ciecierzyca i groch?

Ciecierzyca to źródło wartościowego białka. Produkt ten rekomendowany jest dla osób, które w swojej diecie unikają mięsa. Groch w swoim składzie zawiera błonnik, który pozytywnie wpływa na przemianę materii.

11. Czy ciecierzyca rekomendowana jest dla osób, które mają problemy z wątrobą?

Osoby, które borykają się z problemami wątrobowymi powinny unikać ciecierzycy.

12. Czy ciecierzyca pozytywnie oddziałuje na zdrowie człowieka?

Spożywanie ciecierzycy wiąże się z wieloma korzyściami, m.in. obniża ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu.

13. Czy osoby borykające się z hashimoto powinny spożywać ciecierzycę?

Osoby, które cierpią na hashimoto, przed spożyciem ciecierzycy, powinny skonsultować się z lekarzem.

14. Czy ciecierzyca może zagościć w jadłospisie u osób, które cierpią na cukrzycę?

Tak, ciecierzyca to idealne rozwiązanie dla pacjentów, którzy borykają się z cukrzycą. Warto zaznaczyć, iż ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny.

15. Czy ciecierzyca może być spożywana przez kobiety karmiące piersią?

Kobiety karmiące piersią przed spożyciem ciecierzycy powinny skonsultować się z lekarzem.

16. Co łączy ciecierzycę z soczewicą?

Oba te produkty stanowią doskonałe źródło białka.

17. Czy ciecierzyca rekomendowana jest dla osób odchudzających się?

Ciecierzyca powinna zagościć w jadłospisie u osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Ciecierzyca to doskonałe źródło błonnika, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

18. Co łączy ciecierzycę i kuskus?

Oba te produkty stanowią doskonałe źródło białka.

19. Jakie właściwości posiada ciecierzyca?

Ciecierzyca to doskonałe źródło białka. Jej spożywanie to same korzyści dla zdrowia!

20. Z czym jeść ciecierzycę?

Ciecierzycę można łączyć z kurczakiem, warzywami, ziemniakami oraz rybami.

                       

                       

Ciecierzyca jest niezwykle wartościowym produktem. To prawdziwa skarbnica cennych składników.

Ciecierzyca, znana również jako groch włoski lub cieciorka, ma wiele właściwości dobrych dla naszego zdrowia. To świetne źródło białka, znajdziemy w niej również inne składniki, które pomagają podczas odchudzania, a także przy zaparciach. W większej ilości mogą skutecznie obniżać ciśnienie oraz cholesterol, a to przecież bardzo powszechny problem. Co ciekawe, działa również jak afrodyzjak.

Coraz częściej pojawia się w naszej diecie - ostatnio coraz bardziej dbamy o zdrowe odżywianie, nie może więc zabraknąć również tej cennej rośliny! Jest łatwo dostępna, dziś można ją znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym. Nie jest to drogi wydatek, a bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie. No i oczywiście pysznie smakuje!

Ciecierzyca jest bardzo popularna, znają ją chyba wszyscy wegetarianie. Z powodzeniem zastępuje białko zwierzęce. Oprócz tego posiada inne cenne składniki, które mają niemały wpływ na nasze zdrowie. Oczywiście nie tylko dla wegetarian! Każdy może skorzystać z dobroczynnego działania ciecierzycy. Co ważne, jest niskokaloryczna, będzie więc idealnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Od dawna używana jest w kuchni bliskowschodniej. Może pora, aby i w naszych przepisach pojawiała się częściej? Nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych, a zdecydowanie warto spróbować dodać do codziennych dań nieco ciecierzycy.

Ciecierzyca to roślina strączkowa. Nazywana jest także grochem włoskim. Nazwa może być nieco myląca, ponieważ w smaku nie przypomina dobrze znanego nam grochu. Jest wyjątkowo delikatna, lekko słodka, można wyczuć też nutkę orzechową. Jest stałym elementem w krajach Wschodnich, a także śródziemnomorskich. U nas zyskuje na popularności, jednak wciąż stosunkowo niewiele osób włącza ją do swojej diety. Jest sycąca, zdrowa i bardzo łatwo dostępna. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć korzystać z jej zalet.

Cieciorka, groch włoski czy ciecierzyca - niezależnie od tego, jak ją nazwiemy, warto mieć ją zawsze pod ręką. Można dołączyć ją do naszych codziennych dań i w ten sposób zwiększyć ilość cennych składników w naszej diecie. Bez konsekwencji - jest niskokaloryczna, więc nie musimy się obawiać o zbyt dużą ilość kalorii. To produkt bardzo uniwersalny - można stworzyć pastę, falafele albo po prostu dodać do ulubionego dania. Świetnie smakuje w połączeniu z innymi warzywami oraz mięsem.

W kuchni arabskiej ciecierzyca służy do tworzenia falafeli, które są jednym z najbardziej znanych dań tamtych terenów. Z ciecierzycy powstaje także humus, dobrze znany również u nas. W Egipcie nasionka ciecierzycy uważane są za afrodyzjak.

Ciecierzyca występuje w dwóch rodzajach: kabula oraz desi. Najczęściej używana jest kabula. Jej ziarna są duże, mają kremowy odcień. Desi jest mniejsza i występuje w różnych kolorach. Niezależenie od odmiany jest słodkawa z orzechowym posmakiem.

Ciecierzyca - potężna porcja białka

Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka, które stanowi podstawowy budulec naszych mięśni. W 100 g tej rośliny znajduje się aż 8,86 g białka. Bardzo ważny jest rodzaj przyjmowanego przez nas białka - ma ono dużą wartość odżywczą, czyli w praktyce jest cenniejsze niż to dostarczane w produktach zbożowych. Oczywiście organizm potrzebuje różnorodności - specjaliści radzą aby połączyć ciecierzycę z innym produktem, na przykład kaszą, wówczas zapewnimy sobie najlepszą dawkę białka.

Zarówno lekarze, jak i dietetycy zapewniają, że mamy zapotrzebowanie zarówno na białko zwierzęce, jak i roślinne. Szacuje się, że powinniśmy je dostarczać po połowie. W diecie młodzieży, dzieci oraz przyszłych mam białko roślinne powinno stanowić 1/3 całości. Warto zastanowić się, czy dostarczamy sobie odpowiednia ilość białka, to bardzo ważne dla naszego organizmu, jednak często okazuje się, że jest go za mało, szczególnie jeśli jesteśmy w trakcie diety odchudzającej lub gdy nie spożywamy mięsa.

Ciecierzyca na cholesterol i ciśnienie

Spożywanie ciecierzycy wpływa na obniżenie "złego" cholesterolu. Zbyt wysoka jego ilość może być przyczyną miażdżycy oraz licznych chorób serca. Według badań Harvard School of Public Health codzienna wysoka dawka błonnika zmniejsza ryzyko pojawienia się choroby wieńcowej aż o 40%.

To nie wszystkie zalety ciecierzycy. Kolejnym istotnym składnikiem jest żelazo. Spożywanie go w codziennej diecie to obowiązek, jeśli chcemy uniknąć anemii. Pomaga również przy leczeniu niedokrwistości, a także kobietom w czasie miesiączki.

Wystarczy dodać nieco ciecierzycy do posiłku - w taki prosty sposób dostarczamy sobie odpowiedniej dawki cennych witamin. Może to mieć ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. W codziennych obowiązkach zapominamy często o tym, że musimy dbać o to, by dostarczyć sobie wszystkich elementów, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Ciecierzyca to łatwy sposób na zadbanie o siebie.

Ciecierzyca i jej pochodzenie

Ojczyzną tej rośliny jest Bliski Wschód. Tam od wieków jest to składnik codziennych posiłków. Ponoć ciecierzyca uprawiana jest już od 11 tysięcy lat. Według niektórych naukowców, uprawa ciecierzycy mogła przyczynić się do rozwoju cywilizacji tych regionów.

Uprawa ciecierzycy rozprzestrzeniła się na dzisiejsze Indie oraz Etiopię. Rozpowszechniali ją hiszpańscy i portugalscy żeglarze. A gdzie najliczniej występuje ciecierzyca w dzisiejszych czasach? Najwięksi producenci to Indie, Turcja, Pakistan, Etiopia i Meksyk.

Ciecierzyca w kuchni

Jak wspominaliśmy, najbardziej popularnymi potrawami z ciecierzycy są hummus oraz falafel. Hummus pojawia się także w Polsce - to bardzo smaczna, kremowa pasta do kanapek. Oprócz ciecierzycy znajdziemy w niej cytrynę, czosnek, tahini i oliwę. Świetnie smakuje z surowymi warzywami, nie tylko na pieczywie. Może być wspaniałym dodatkiem do wielu dań.

Z kolej falafel zwany jest często wegetariańskim fast foodem. Często używany jest w zastępstwie mięsa w kebabie. To ciecierzyca, która została namoczona oraz zmiksowana z przyprawami, a następnie usmażona w formie kuleczek. To wyjątkowo smaczny kąsek, który zachwyca każdego smakosza.

Polecane produkty

Opinie o produkcie (5)

28 października 2016

Dlaczego o ciecierzycy tak mało się mówi?! Przecież w smaku jest genialna i do tego jest dużo zdrowsza od fasolki. Łatwiej też ją przygotować, a do tego pasuje do wszystkiego. Jestem wegetarianką i początkowo moja rodzina nie chciała słyszeć o posiłkach bez mięsa, a jak dobrze przyrządzę cieciorkę albo soczewicę to wcinają, że aż im się uszy trzęsą. Polecam ten styl żywienia. Schudłam już 8 kilogramów, a wcale nie byłam na diecie i jadłam sporo frytek na głębokim oleju.

22 sierpnia 2017

Zamawiam ze sklepu bioindygo od kilku lat i szczerze polecam w 100%, produkty są tanie i w dobrej jakości . Kiedy przechodziłam na weganizm , zamówiłam wiele nowych dla mnie produktów m.in soczewicę , ciecierzyce , olej kokosowy, masło orzechowe , różnorakie batoniki . Mega polecam !

29 sierpnia 2017

Zamawiam ze sklepu bioindygo od kilku lat i szczerze polecam w 100%, produkty są tanie i w dobrej jakości . Kiedy przechodziłam na weganizm , zamówiłam wiele nowych dla mnie produktów m.in soczewicę , ciecierzyce , olej kokosowy, masło orzechowe , różnorakie batoniki . Mega polecam !

19 września 2017

Wybrałabym ciecierzyce.Jest to produkt który bardzo przydaje się w mojej kuchni tym bradziej że jestem na diecie wegańskiej.A ciecierzyca jest cennym źródłem np. białka Baaaardzo bym była wdzięczna za ten podarunek.

26 września 2017

Zamawiam ze sklepu bioindygo od kilku lat i szczerze polecam w 100%, produkty są tanie i w dobrej jakości . Kiedy przechodziłam na weganizm , zamówiłam wiele nowych dla mnie produktów m.in soczewicę , ciecierzyce , olej kokosowy, masło orzechowe , różnorakie batoniki . Mega polecam !

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Migdały całe 1kg
Migdały całe 1kg
54,87 zł 34,99 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl