BIO Herbata Matcha proszek 100G

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 24,99 zł 24.99
quantity szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: 411D-9357A

Opis

Stosowanie BIO Herbaty Matcha

1 łyżeczkę herbaty BIO Matcha wsypać do miseczki i zalać wodą o temperaturze 80-90 stopni Celsjusza. Następnie spienić bambusową trzepaczką.

Właściwości BIO Herbaty Matcha

BIO Herbata Matcha to niezwykle aromatyczna zielona herbata. Cechą charakterystyczną BIO herbaty Matcha jest to, iż posiada ona szmaragdowo-zielony kolor. Zdaniem specjalistów, BIO herbata Matcha to prawdziwe źródło polifenoli. 

W sklepie BioIndygo.pl mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. BIO cukier kokosowy to smaczny, a przede wszystkim zdrowy dodatek do ciast, wypieków i deserów. Daktyle bez pestek to ciekawa forma przekąski, po którą możesz sięgnąć niemalże zawsze, gdy poczujesz głód. Młody jęczmień w proszku to źródło chlorofilu, który wspomaga pracę serca i układu naczyniowego. 

 

Matcha - herbata o niezwykłych właściwościach

Matcha jest coraz bardziej popularną herbatą w naszym kraju. Wiele osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla tych najbardziej popularnych produktów. Matcha to herbata japońska w formie sproszkowanej. Stanowi ciekawy dodatek oraz oczywiście samodzielny napój. Jej pochodzenie jest bardzo ciekawe, podobnie jak tradycyjny proces parzenia. Wymaga specjalnych przyrządów oraz wyselekcjonowanego suszu z najlepszych produkcji.

Matcha nie jest tak naprawdę innym rodzajem herbaty, jednak zupełnie inaczej przebiega proces produkcji. Rośliny na plantacjach są odpowiednio zacieniane przy użyciu bambusowych konstrukcji. Dlaczego ogranicza się słońce? Ponieważ wtedy powstaje więcej aminokwasów. Sprawia to, że napój staje się słodyczy i ma mocniejszy aromat. Poprzez zacienianie powstaje herbata tencha, z której to tworzy się nasza matcha. Ten niecodzienny proces produkcji opracowany został w Japonii w wieku XVI i jest ceniony aż do dziś, nie tylko w Japonii, ale i wielu innych krajów na całym świecie.

Sama forma podania takiej herbaty została opracowana w Chinach. Źródło mielenia herbaty ma swoje miejsce jeszcze w Dynastii Tand. Wówczas mielono liście herbaty, zamieniając je w proszek, a następnie dodawano sól i ryż, by stworzyć oryginalne tabliczki. Miały gładką powierzchnię i bardzo ciekawy wygląd, którego nie można spotkać dzisiaj. Przed parzeniem konieczne było podgrzanie nad ogniem i skruszenie. Później opracowano sposób ubijania liści przy użyciu bambusowego pędzla. Ten zwyczaj zachowaj się u buddyjskich mnichów Zen - w taki sposób dotarł do Japonii.

Jak produkuje się Matche?

Po pierwsze, listki drzewa herbacianego muszą być odpowiednio mięknie, dlatego używa się tych najmłodszych. Starsze liście nie dają tak delikatnego efektu i aromatycznego zapachu. Młode liście mają zapach przypominający trawę, co jest bardzo ważne w japońskich odmianach herbat.

Powstanie Matchy jest niezwykle czasochłonne. Proces jest bardzo złożony i wymaga szczególnej uwagi. Warto wiedzieć jak mielone są liście - używa się specjalnych kamiennych żarem, co stanowi tradycyjną część całego procesu. Co ciekawe, zaledwie 30 gramów herbaty Matcha to godzina intensywnego mielenia.

Niezwykle popularne są ceremonie herbaciane, podczas których można użyć tylko najlepszej jakości Matchy. Taka jest produkowana z upraw zbieranych wczesną wiosną albo zupełnie przeciwnie - z drzew, które liczą ponad 30 lat. Jak można przypuszczać, zakup takiej herbaty nie jest łatwy, a cena jest bardzo wysoka.

Tańsze odmiany używane są bardzo często w kuchni, do przygotowania różnego rodzaju potraw.

Japońska ceremonia parzenia herbaty Chanoyu to tradycyjne wydarzenie, podczas którego używa się najlepszych herbat. Wbrew pozorom, nie jest to klasyczne spotkanie przy ulubionym napoju. Uroczystość prowadzona jest przez mistrza, który musi posiadać odpowiednie kwalifikacje potwierdzone długim kursem i oficjalnymi uprawnieniami. Odbywa się to w specjalnym pawilonie, w którym przeróżne przedmioty umiejscawiane są według wytycznych. Goście muszą wiedzieć jak się zachowywać - przede wszystkim znać etykietę.

Samo zaparzanie Matchy jest znacznie prostsze niż zorganizowanie całego wydarzenia. Co jest potrzebne? Miska, która nazywa się matchawan i bambusowy pędzel, o którym wspominaliśmy na początku. Są to tradycyjne przyrządy konieczne do rytuału parzenia. Oprócz tych dwóch elementów pojawia się również szpatułka do nabierania zwana chashaku, a często także sitko. Przed zalaniem, susz jest dokładnie przesiewany, dzięki czemu pozbawiony jest grudek. Do parzenia trafiają tylko najlepsze, wyselekcjonowane części. Nie dzieje się to jednak bezpośrednio przed - mielone liście przygotowywane są przed wydarzeniem i zamknięte w szczelnym pojemniku.

Często do przesiewania używa się specjalnych sit, w których umieszczany jest kamień. To bardzo tradycyjny sposób, który jeszcze bardziej podkreśla wyniosłość uroczystości.

Co dalej? Kolejnym etapem jest oczywiście umieszczenie herbaty w misce matchawan. Wsypuje się odpowiednią ilość mielonego proszku, po czym dodaje się bardzo niewielką ilość wody, a dopiero po jakimś czasie dolewa się jej więcej. Ma to wydobyć jak najwięcej smaku i drogocennych właściwości. Teraz do gry wchodzi chasan - służy do spieniania herbaty. Matchę można przygotować na kilka różnych sposobów, a ten opiera się na bogatej tradycji.

Matcha nie służy tylko do picia, jest również bardzo popularna w kuchni jako dodatek. Można znaleźć ją w przeróżnych deserach, jak lody, ciasta czy kremy. To nie wszystko, często urozmaica makarony.

A co z właściwościami zdrowotnymi? Oczywiście, tych jest wiele. Aby zrozumieć jej działanie, trzeba pamietać, że ma inną formę niż dobrze znana nam, klasyczna herbata. Sproszkowane liście są tak drobne, że wypijamy je razem z napojem. Kluczowe znaczenie ma obecność chlorofilu, który słynie z właściwości oczyszczających organizm. Teina występuje tutaj w większej dawce (nawet do 3%). To prawdziwy hit wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Chociaż moda na prozdrowotne życie rozwija się od kilku lat, matcha dopiero niedawno zaczęła wzbudzać zainteresowanie. Można spożywać ją w wielu różnych formach, a zależy to przede wszystkim od indywidualnego smaku oraz pomysłu. Można dodawać matchę do różnego rodzaju dań, jak chociażby wspomniane makarony i desery. Dobrym pomysłem jest stworzenie koktajlu z dodatkiem tych listków. Pojawia się coraz więcej ciekawych przepisów - coraz więcej osób stara się włączać matchę do codziennej diety.

Mimo, że kiedyś herbata Matcha popularna była niemal wyłącznie w Japonii, dziś coraz chętniej sięgają po nią osoby z różnych krajów. Dzisiejszy rynek oferuje wiele ciekawych rozwiązań pochodzących z innych krajów i zdecydowanie warto zainteresować się możliwościami. Tak naprawdę, niewiele osób praktykuje tradycyjne parzenie Matchy, znacznie wygodniejsze jest traktowanie jej jako ciekawy dodatek, który nie tylko wpływa na zdrowie, ale również urozmaica smak. W walce o zdrowie ważna jest różnorodność, dlatego herbata stanowi ciekawe rozwiązanie.

Opinie o produkcie (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
Masło orzechowe Peanut Crunchy 900g
27,99 zł 19,99 zł
szt.
Mąka gryczana 1000g
Mąka gryczana 1000g
12,99 zł 8,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
39,99 zł 29,99 zł
szt.
Losowa próbka Yerba Mate 50g
Losowa próbka Yerba Mate 50g
3,99 zł 2,99 zł
szt.
Masło orzechowe smooth 900g
Masło orzechowe smooth 900g
27,97 zł 19,99 zł
szt.
Jałowiec owoc - 100g
Jałowiec owoc - 100g
4,99 zł 2,99 zł
szt.
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
Gruboziarnista sól himalajska 1 kg
7,17 zł 4,99 zł
szt.
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl