Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Amarantus ziarno 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 7,77 zł 7.77
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: BD18-36255

Opis

Skład: amarantus ziarno

Masa netto: 500g

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.

 

Stosowanie amarantusa w ziarnach

Ziarna amarantusa zaleca się gotować przez 15 minut w osolonej wodzie na małym ogniu. Po ugotowaniu odcedzić.

Właściwości amarantusa w ziarnach

O wspaniałych właściwościach amarantusa wiedzieli już nasi przodkowie. Okazuje się, że ziarna amarantusa stanowiły główne źródło pożywienia dla Majów i Inków. Ich zdaniem, ziarna amarantusa posiadały niesamowitą moc i dodawały siły. 

Amarantus zyskał również nazwę "szarłat". Dziś już wiadomo, że amarantus to bogactwo białka - dlatego produkt ten świetnie sprawdzi się u osób, które borykają się z problemami żołądkowymi oraz zaparciami.

Zdaniem wielu specjalistów, spożywanie amarantusa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak: cukrzyca oraz choroby serca, a nawet choroby nowotworowe. Amarantus to źródło żelaza, potasu, fosforu wapnia i magnezu. Amarantus to rekomendowany jest dla osób cierpiących na celiakię - to produkt bezglutenowy! Amarantus może dawać lekko orzechowy smak.

W sklepie internetowym BioIndygo.pl mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Za pomocą drobnej soli himalajskiej możesz wykonać uzdrowicielską kąpiel solankową. Morwa biała bez pestek to idealne rozwiązanie dla osób odchudzających się. Młody jęczmień w proszku pozwoli zregenerować uszkodzoną skórę. 

 

Amarantus - jakie są jego właściwości?

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jeszcze zanim Kolumb dotarł do Ameryki, było to rzeczywiście podstawowe pożywienie Inków, Majów czy Azteków. Razem z fasolą ziemniakami i kukurydzą było to podstawowe pożywienie dla tych ludzi. Zboże to ma bardzo wysoką zawartość pożytecznych dla organizmu składników. Można także spożywać obecnie mąkę przygotowywaną z Amarantusa. Szczególnie ceni się go dlatego, że będzie dostarczał do naszego organizmu wysoką zawartość żelaza. Co ciekawe ma go zdecydowanie więcej niż znajdziemy w pszenicy czy szpinaku. Może być go tam nawet pięć razy więcej. ale to nie jedyna zaleta. Amarantus to także świetne źródło białka, które przyswaja się lepiej niż takie, które pochodzi z mleka czy soi. Dużą zaletą będzie to, że w składzie nie znajdujemy glutenu. Doceniać będą to osoby, które tego składnika nie tolerują. Polecamy również amarantusa w wersji ekspandowanej.

Amarantus i jego historia

Historia amarantusa tak naprawdę zaczyna się około pięć tysięcy lat temu. Wtedy to Indianie uprawiali go, przyrządzali tortille, napoje. Liście i pędy były również wtedy wykorzystywane. Było to jednocześnie dla tych ludów warzywo oraz przyprawa. Ciekawostką może być to, że w czasie wojen do amarantusa dodawana była krew jeńców. Indianie wierzyli bowiem, ze w dzięki temu będą mogli dodawać sobie męstwa. Kiedy panował pokój dodawano miodu, ponieważ on poprawiał smak. W trakcie wypraw do Ameryki hiszpańscy zakonnicy nazwali amarantu jako diabelskie zioło z powodu tego dodatku jaki Indianie czynniki w okresie wojny.

Dlatego w tym okresie niemal całkowicie zniszczone były uprawy amarantusa, a wszędzie, gdzie byli chrześcijanie pojawiał się także zakaz jego uprawiania. To wówczas była roślina, którą określono jako symbol pogaństwa. Życie lubi się jednak ciekawie układać, ponieważ kilka wieków później to właśnie mnisi docenili to jaki jest amarantus i co nam gwarantuje. Szybko zapomniano o tych bezsensownych powodach, które zakazywały jego stosowania.

A co z amarantusem dzisiaj?

Amarantus albo też inaczej szarłat obecnie można spotkać już praktycznie na całym świecie. Najwięcej uprawia się go na terenie Ameryki Południowej oraz Północnej a także w niektórych regionach Azji czy Afryki. W naszym kraju najwięcej około 90% upraw znajduje się na Lubelszczyźnie. Amarntus nie do końca jest zbożem. Większość jego gatunków to chwasty, które posiadają niejadalne liście. Najczęściej wykorzystuje się jego brązowe nasiona. Amarantus posiada odróżniającą go cechę, a mianowicie jest w stanie pochłaniać większą ilość CO2 niż inne rośliny i dlatego właśnie uważany jest za tą roślinę, która może pomagać w walce z efektem cieplarnianym.

Zastosowanie amarantusa

Amarantus obecnie stosowany będzie w różnych rodzajach. Może być nam proponowany jako mąką, nasiona albo popping. Mąka z amarantusa będzie się nadawać bardzo dobrze do robienia różnorakich wypieków. Dzięki niemu będzie można między innymi usunąć chemiczne dodatki, jakie często znajdują się w składnikach. Dodatkowo będzie on również przedłużał trwałość. Nie sposób w tym miejscu nie wspominać o tym jaki ma on smak, a wyczuć będzie można w nim lekko orzechową nutę.

Mąka z amarntusa może być także stosowana do przygotowywania makaronów albo też pieczywa. Świetnie będzie się on sprawdzał jako zagęszczacz do zup. Co ciekawe z amarantusa przygotowywać można masło, majonez a także mleko co będzie dobre dla alergików. W Indiach będzie on smażony z dodatkiem cukru. W Himalajach służy do przygotowywania czegoś na kształt naszych naleśników. Indianki stosują jego liście jako pokarm dla dzieci. To dowód, że amarantus daje nam naprawdę wiele dobra.

Jest on wart swojej uwagi. Coraz częściej sięgają po niego osoby, które stawiają na zdrowe odżywianie. Chętnie korzystają z tego jakie ma właściwości i przygotowują sobie smaczne dania. Świetnie będzie się sprawdzał podawany z owocami czy Muesli. Amarntus obecnie pojawia się w wielu sklepach, rośnie zainteresowanie Polaków tym składnikiem, dlatego sklepy decydują się na jego wprowadzenie do oferty.

Opinie o produkcie (3)

22 sierpnia 2017

Amarantus jest najwyższej jakosci. Kasza jaglana jest pyszna i delikatna. Polecam też make kokosowa do wypiekow. Ale uważam że sklep powinien poszerzyć swoją ofertę. Będę polecać wśród znajomych i rodziny

29 sierpnia 2017

Amarantus jest najwyższej jakosci. Kasza jaglana jest pyszna i delikatna. Polecam też make kokosowa do wypiekow. Ale uważam że sklep powinien poszerzyć swoją ofertę. Będę polecać wśród znajomych i rodziny

26 września 2017

Amarantus jest najwyższej jakosci. Kasza jaglana jest pyszna i delikatna. Polecam też make kokosowa do wypiekow. Ale uważam że sklep powinien poszerzyć swoją ofertę. Będę polecać wśród znajomych i rodziny

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Morwa biała bez pestek 500g
Morwa biała bez pestek 500g
27,47 zł 16,77 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl