Zamów przez telefon:

☎ 0 507 485 999

Pn-Pt 8:00-16:00 (dni robocze)

Nie wiesz co kupić? Zobacz co wybrała Martyna:

Pestki dyni łuskane 500g

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 22,97 zł 22.97
ilość szt.
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: Vivio
Kod produktu: 039C-446A6

Opis

Skład: pestki dyni 

Masa netto: 500g 

Produkt może zawierać gluten, gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.  

 

Stosowanie pestek dyni łuskanych

Łuskane pestki dyni to zdrowa forma przekąski.

Właściwości pestek dyni łuskanych

Łuskane pestki dyni to źródło kwasów tłuszczowych, które są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu. To źródło witaminy E, witaminy B2, witaminy D, witaminy A, witaminy C i witaminy B1. 

Łuskane pestki dyni to ciekawa inspiracja w kuchni. Łuskane pestki dyni świetnie komponują się z musli, jogurtem, sałatkami i zupami. Zdaniem specjalistów, spożywanie łuskanych pestek dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Łuskane pestki dyni to naturalny sposób na podwyższenie odporności. Skład łuskanych pestek dyni został dokładnie przebadany. Dziś już wiadomo, że to bogactwo kwasu linolowego, kwasu oleinowego i kwasu palmitynowego. 

Łuskane pestki dyni to skarbnica następujących witamin: witamina C, witamina A, witamina D, witamina B2, witamina B1, witamina E. 

Łuskane pestki dyni rekomendowane są dla kobiet, które borykają się z napięciem przedmiesiączkowym, któremu towarzyszy bolesność piersi. 

W sklepie internetowym BioIndygo.pl mogą Państwo znaleźć wiele interesujących produktów. Spirulina w proszku wspaniale oczyszcza organizm oraz zwiększa produkcję białych i czerwonych krwinek. Morwa biała bez pestek rekomendowana jest dla osób odchudzających się, gdyż zmniejsza produkcję tłuszczu. Nasiona chia to świetny dodatek do deserów. 

Najczęściej zadawane pytania dotyczące łuskanych pestek dyni

1. Jaka jest wartość odżywcza pestek dyni?

W 100 gramach pestek dyni znajduje się:

- tłuszcz 19 gram
- cholesterol 0 gram
- węglowodany 54 gram
- białko 19 gram

2. Jak jeść pestki dyni?

Pestki dyni to wspaniały dodatek do wielu dań. Pestki dyni świetnie komponują się z wypiekami, ciasteczkami, zupami, daniami mięsnymi oraz sałatkami.

3. Jakich produktów potrzebuję, by przygotować prażone pestki dyni?

Do przygotowania prażonych pestek dyni potrzebujesz: pestki dyni, sól oraz olej rzepakowy.

4. Czy kobiety karmiące piersią mogą spożywać pestki dyni?

Kobiety karmiące piersią przed spożyciem pestek dyni powinny skonsultować się z lekarzem.

5. Czy osoby odchudzające się mogą spożywać pestki dyni?

Tak, pestki dyni rekomendowane są dla osób odchudzających się. Pestki dyni są niskokaloryczne, a ponadto - stanowią wspaniałe źródło błonnika.

6. Jak suszyć pestki dyni?

Pestki dyni należy suszyć w piekarniku. Pestki powinny zostać poddane temperaturze 90 stopni Celsjusza.

7. Jakie witaminy znajdują się w pestkach dyni?

Pestki dyni to źródło następujących witamin: witamina C, tiamina, ryboflawina, witamina B6, niacyna, witamina E, witamina A, witamina K, kwas foliowy.

8. Czy kobiety w ciąży mogą spożywać pestki dyni?

Kobiety w ciąży przed spożyciem pestek dyni powinny skonsultować się z lekarzem.

9. Jak stosować pestki dyni w kuchni?

Pestki dyni mogą być stosowane w kuchni na wiele sposobów. To świetny dodatek do sałatek, placuszków, ciast, ciasteczek, dań mięsnych oraz zup i kremów.

10. Jakie właściwości mają pestki dyni?

Pestki dyni zawierają beta-karoten, który obniża poziom złego cholesterolu. Pestki dyni minimalizują ryzyko wystąpienia chorób serca. Ponadto, pestki dyni chronią organizm przed atakiem komórek nowotworowych.

11. Ile kalorii mają pestki dyni?

100 gram pestek dyni to około 446 kalorii.

12. Czy pestki dyni pomagają zredukować poziom złego cholesterolu?

Tak, pestki dyni obniżają poziom złego cholesterolu.

13. Czy pestki dyni są źródłem magnezu?

Tak, pestki dyni w swoim składzie zawierają magnez.

 

Co warto wiedzieć o pestkach dyni?

Pestki dyni możemy uznać za wyjątkowo odżywcze składniki każdej zdrowej diety, są bowiem bogate nie tylko w witaminy, ale i w imponujące ilości kwasów tłuszczowych. Można dodawać je do muesli, surówek, zup oraz do szeregu innych potraw, w każdym przypadku mając pewność, że podniesie to ich walory smakowe, a jednocześnie wzbogaci posiłek. Jeśli więc dynia kojarzy się nam jedynie ze świecącymi lampionami na Halloween, mamy teraz okazję do zmiany takiego wyobrażenia. Właściwości jej pestek dyni są niemożliwe do przecenienia, nic więc dziwnego, że te ostatnie są wykorzystywane już choćby w leczeniu chorób krążenia oraz podczas prób podwyższania odporności naszego organizmu.

Dynia i kwasy tłuszczowe

Dynia jest warzywem znanym z bogactwa wielu cennych składników odżywczych, a jednym z nich są kwasy tłuszczowe. Jej pestki zawierają przy tym przede wszystkim zdrowe kwasy tłuszczowe znane też jako kwasy wielorakie nienasycone. Są one elementami niezbędnymi dla naszego organizmu. Ten korzysta z nich chętnie nie tylko w procesie budowy witaminy D, ale również podczas tworzenia hormonów i samych ścian komórkowych. Kwasy te odpowiadają też za funkcje transportowe w organizmie – przenoszą enzymy w ludzkim ciele i robią to naprawdę skutecznie.

Jednym z najciekawszych jest kwas linolowy, który jest zaliczany do grupy egzogennych kwasów tłuszczowych. W praktyce oznacza to, że organizm nie jest w stanie ich syntezować, w związku z tym musimy dbać o to, by zawsze były częścią naszej diety. Najłatwiej można go znaleźć w tłuszczach roślinnych i tam zaleca się jego poszukiwanie. Z kolei kwas oleinowy to jednonienasycony kwas tłuszczowy uczestniczący w imponującej liczbie reakcji enzymatycznych. Kwas palmitynowy charakteryzuje się przede wszystkim tym, że nie ulega rozpadowi na jony, ale spala się obecny w organizmie przede wszystkim jako źródło energii wykorzystywanej podczas przebiegu wielu reakcji o charakterze biologiczno-chemicznym.

Pestki dyni i witaminy

Pestki dyni są bogate w kwasy tłuszczowe, na tym jednak nie kończą się wcale charakterystyczne dla nich właściwości prozdrowotne. Nie może być zresztą inaczej, skoro mamy do czynienia z produktem, który jest bogaty w imponujące ilości witamin oraz minerałów. Tu warto wspomnieć choćby o witaminie E, budzącej podziw kolekcji witamin reprezentujących grupę B, witaminie A, witaminie C oraz o witaminie D. Niewielkie pestki dyni powinny w związku z tym być częstym składnikiem diety, która jest korzystna dla zdrowia.

Witamina E zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest ważnym przeciwutleniaczem. Nie można też nie docenić tego, że skutecznie dostarcza składniki odżywcze do komórek ludzkiego ciała. Może wzmacniać ściany naczyń krwionośnych i eliminuje ryzyko przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek. Witamina B1 jest ważna przede wszystkim z uwagi na procesy tak zwanego oddychania tkankowego, uczestniczy jednak również w przemianie węglowodanów. Jej niedobór najczęściej daje o sobie znać poprzez nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego, krążeniowego i nerwowego.

W pestkach dyni można też znaleźć witaminy B2 oraz B6. Ta pierwsza uczestniczy w występujących w organizmie procesach utleniania, jest jednym z czynników wpływających na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jeśli współpracuje z witaminą A – umożliwia jeszcze lepsze funkcjonowanie naszych dróg oddechowych, błon śluzowych, a nawet – nabłonka naczyń krwionośnych i skóry. Witamina B6 także powinna wzbudzić nasze zainteresowanie. To właśnie dzięki niej organizm nie ma poważniejszych problemów z rozkładem aminokwasów, uczestniczy przy tym również w przemianie cukrów i tłuszczów oraz w tworzeniu enzymów, hormonów, hemoglobiny i prostaglandyn.

Te ostatnie jawią się jako rozwiązania szczególnie interesujące, regulują bowiem procesy fizjologiczne w organizmie. Witamina B6 jest też dobrym pomysłem wówczas, gdy organizm nie radzi sobie najlepiej z magazynowaniem energii i funkcjonowaniem układu nerwowego. Pestki dyni mogą więc zachwycić swoją skutecznością każdego, kto chce ustabilizować ciśnienie krwi, wspomóc pracę swojego serca i sprawić, że jego organizm będzie bardziej odporny.

Pestki dyni a dieta

Jeśli myślimy o pestkach dyni jako o składniku zdrowej diety, z pewnością jest to strzał w dziesiątkę. To przede wszystkim doskonały sposób na wspomaganie leczenia nerek, witaminy, w które są bogate, przyczyniają się bowiem do tego, że wraz z moczem wydala się znacznie mniej kwasu szczawiowego. Pestki dyni mogą też przeciwdziałać tworzeniu się kamieni nerkowych, a ich spożywanie sprawia, że można zwalczyć skurcze mięśniowe i bóle dłoni i nadgarstków. Co więcej, pestki dyni mogą być skutecznym sposobem na napięcie przedmiesiączkowe.

Pestki dyni są zresztą nie tylko źródłem witamin, ale i tak zwanych mikroelementów. Tu warto wspomnieć choćby o selenie, cynku, potasie i beta-karotenie, składniki te pozwalają bowiem na utrzymanie w stanie homeostazy gospodarki mineralnej naszego organizmu. W jej skład wchodzi też witamina A, ta zaś wpływa pozytywnie zarówno na wzrost kości, jak i zębów oraz na atrakcyjny wygląd naszej skóry.

Zarówno pestki, jak i inne części dyni, są cennym źródłem witaminy C podnoszącej odporność naszego organizmu na różnego rodzaju infekcje. Witamina C może też wytwarzać, a jednocześnie wpływać na zachowanie kolagenu w komórkach, sprawia, że rany i złamania goją się szybciej, a krwawienia dziąseł przestają być dokuczliwe.

Jeśli zależy nam na precyzji, nie powinniśmy zapominać i o tym, że pestki dyni są wyjątkowo bogate w witaminę D. Ma ona swój wkład w metabolizm kości, potrafi przy tym wpływać korzystnie na system nerwowy i mięśniowy. Ma też pośrednie działanie przeciwbakteryjne, pozwala na zapobieganie powstawaniu komórek rakowych, a także wspiera komórki szpiku kostnego, co nie pozostaje bez znaczenia dla funkcji obronnych naszego organizmu.

Oczywiście, lista pozytywów, jakie płyną ze spożywania pestek dyni, jest bez porównania większa. Jeśli więc chcemy zachować zdrowie oraz dobrą kondycję organizmu, nie wahajmy się dodawać pestki dyni do potraw, które lubimy najbardziej. Pozwoli to na urozmaicenie smaku posiłków i będzie miało korzystny wpływ tak na nasze zdrowie, jak i samopoczucie.

Polecane produkty

Opinie o produkcie (6)

6 września 2016

Witam. Mam problemy ze skurczami podczas treningów. Jestem osobą bardzo aktywną, ale ostatnio łapią mnie skurcze gdy biegam albo jeżdżę na rowerze. Nigdy nie miałam problemów takich jak te. Dlatego też chciałabym zapytać się, czy to prawda, że pestki dyni są doskonałym źródłem magnesu? Agata

18 października 2016

Potwierdzam, pestki dyni są świetnym źródłem magnezu. Podobnie ja kasza gryczana, orzechy laskowe, pistacje, migdały czy sezam. Miałam podobny problem z niedoborem magnezu. Od kiedy zmieniłam dietę czuję się o wiele lepiej. Przy okazji polecam sklep, znalazłam w nim wszystko czego potrzebuję. Dodatkowo przekonały mnie przystępne ceny, i szybka przesyłka.

14 lutego 2017

Witam. Jestem zadowolona z zakupu .Towar dobrej jakości.Transakcja szybka, towar odpowiednio zabezpieczony.Pestki z dyni dobrej jakości i pozostały towar również. Pestki są używane do wszelkich sałatek i do bezpośredniego jedzenia .Mąka kokosowa do wypieków ciasteczek. Pozdrawiam.

15 lutego 2017

Haniu, cieszę się, że nasze pestki dyni smakowały Tobie i mam nadzieję, że wypieki z mąki kokosowej również okazały się bardzo smaczne ;) Pozdrawiam, Artur Krawczyk

17 października 2017

Kilogramów opakowanie nasion dnia to bardzo dobre rozwiazanie. Produkt starcza na bardzo długo, można go wykorzystywać w wielku daniach kazdego dnia. Najlepszym rozwiązaniem są pudingi chia z owocami.

7 listopada 2017

Zrobiłam w BioIndygo ogromne zakupy. Mam zapasy na długi czas. Jedyne, czego kupiłam mało, to pestki dyni. Kilogramowa torba została spałaszowana w pierwszych dniach. Dodawane do sałatek, ciastek, koktajli oraz jedzone tak po prostu, jako przekąska. Okazały się bardzo smaczne - od razu widać i czuć różnicę między nimi, a tymi chińskimi. Polecam wszystkim.

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 4,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl