Producenci
Poznaj sekrety daktyli 0
Poznaj sekrety daktyli

Obecnie bez trudu jesteśmy w stanie znaleźć przepisy kulinarne, które uwzględniają wykorzystanie zarówno daktyli suszonych, jak i świeżych. Niektóre ich odmiany są mielone na mąkę, inne zaś stają się bazą dla słodkiego syropu. Ten można dziś kupić w wielu polskich sklepach z żywnością ekologiczną, warto się nim przy tym zainteresować, wspomniany syrop znakomicie sprawdza się bowiem jako zamiennik klasycznego białego cukru.

W krajach arabskich świeże daktyle już od stuleci goszczą nie tylko w ciastach, ale i w daniach mięsnych, mogą być też faszerowane i zapiekane z różnymi dodatkami. W Polsce najłatwiejszy jest obecnie dostęp do daktyli suszonych, one też są najtańszymi z produktów, z jakimi mamy obecnie do czynienia. Można je dodać praktycznie do każdej potrawy bez względu na to, czy jest nam ona podawana na słono, czy też na słodko.

Daktyle a leczenie cukrzycy

O pewnej ostrożności podczas spożywania daktyli powinny pamiętać również te osoby, które zmagają się z problemem cukrzycy. Ponownie problematyczny wydaje się wysoki indeks glikemiczny, a i wysoka zawartość cukrów prostych w tej zdrowej przekąsce może mieć poważne konsekwencje. Uwaga ta jest kierowana także do kobiet, które zmagają się z cukrzycą ciążową.

Czy daktyle mogą nam pomóc w odchudzaniu?

Gdy mówimy o wartości kalorycznej daktyli, zawsze odczuwamy pewien niepokój, 100 gramów dostarcza bowiem nawet 282 kalorie. Jeśli się odchudzamy, musimy przyznać, że mamy do czynieni z dość dużą wartością. A mimo to osobom walczącym z nadwagą zaleca się jedzenie daktyli. Zwraca się przy tym uwagę przede wszystkim na ich działanie prozdrowotne.

Jeśli uda nam się zachować umiar podczas ich jedzenia, nie będziemy musieli obawiać się ich negatywnego wpływu na naszą sylwetkę. Kilka daktyli powinno więc znaleźć miejsce w porannej owsiance oraz muesli, daktyle można też zjeść przed czekającym nas forsownym treningiem. O umiarze należy pamiętać również dlatego, że mówiąc o daktylach trzeba zwracać uwagę na ich dość wysoki indeks glikemiczny.

Również kalorie, jakie są dostarczane dzięki daktylom do naszego organizmu, pochodzą w pierwszej kolejności z węglowodanów prostych.

Co warto wiedzieć o daktylowcu właściwym?

Dla daktylowca charakterystyczne jest już choćby to, że dziś nie można go już spotkać w stanie dzikim, ale jedynie w uprawie. Same daktyle najczęściej są uprawiane w Azji Południowo-Zachodniej oraz w Afryce Północnej, choć do Polski trafiają również te, które uprawia się w południowej części USA. Palma daktylowa może mieć nawet 25 metrów wysokości, odznacza się przy tym sztywnymi, pierzastymi liśćmi, a jej owoce posiadają czerwono-żółty kolor. Bardzo często daktyli się nie suszy, ze zbiorem czeka się zaś do momentu, aż one same wyschną pozostawione na drzewach. Suszona postać daktyli jest też najłatwiej dostępna w Polsce.

O daktylach najczęściej mówi się w kontekście smacznej, a jednocześnie dostarczającej nam energii przekąski. Ich znakomite właściwości nie ograniczają się jednak do zapewnienia nam zastrzyku energii. Daktyle zaopatrują nasz organizm w witaminy z grupy B, a także w wiele składników mineralnych takich, jak choćby fosfor, mangan, magnez, cynk, bor, kobalt, potas, selen, żelazo oraz wapń. Nic zatem dziwnego, że ich wpływ na nasz organizm jest nie tylko pozytywny, ale i wyjątkowo wszechstronny.

Właściwości odżywcze i lecznicze daktyli

Gdy je wysuszymy, zyskujemy także bardzo bogate źródło błonnika pokarmowego. Ich właściwości odżywcze nie zawsze są takie same i wiele zależy od tego, z jaką odmianą daktyli mamy do czynienia. Nie ma jednak takiej, której nie warto byłoby jeść, bo jest mniej atrakcyjna niż pozostałe.
Na liście najbardziej znanych właściwości daktyli znajduje się: wspomaganie układu nerwowego, zapobieganie powstawaniu cellulitu wodnego, regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej naszego organizmu, przeciwdziałanie anemii oraz wspomaganie stanu naszych oczu. Daktyle znane są również z tego, że prowadzą do wzmocnienia zębów i kości, wpływają korzystnie na nasz metabolizm i są sposobem na unikanie chorób krążenia.

Nie można też zapominać o tym, że po daktyle często i bardzo chętnie sięgają kobiety oczekujące na przyjście na świat dziecka, jest to bowiem cenne źródło kwasu foliowego. Daktyle przydają się również w profilaktyce osteoporozy, mają bowiem wysoką zawartość boru, magnezu oraz wapnia. Owoce daktylowca są też wysoko cenione jako źródło salicylanów, a więc środkach o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Już choćby dlatego w przeszłości stosowano je w okolicznościach, w jakich my dziś sięgamy po aspirynę.

Komentarze do wpisu (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Wiórki kokosowe 500g
Wiórki kokosowe 500g
9,77 zł 7,17 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Orzechy brazylijskie 500g
Orzechy brazylijskie 500g
47,97 zł 27,77 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 7,99 zł
szt.
Soczewica czerwona 1kg
Soczewica czerwona 1kg
11,47 zł 7,77 zł
szt.
Syrop klonowy 170 ml
Syrop klonowy 170 ml
18,67 zł 14,77 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml
Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml
21,67 zł 11,77 zł
szt.
Migdały całe 1kg
Migdały całe 1kg
54,87 zł 35,97 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl