Producenci
Powody, dla których warto jeść pestki dyni 0
Powody, dla których warto jeść pestki dyni

Pestki będą w stanie zadbać także o zdrowe serce. W składzie znajdują się liczne sterole i stanole, które są konieczne dla prawidłowej regulacji cholesterolu we krwi jak i takie, które korzystnie wpływają na zdrowie prostaty. W badaniach na diabetykach pestki dyni były czynnikiem obniżającym skutecznie poziom cukru. Nie bez znaczenia będzie również to, że w składzie pestek z dyni znajduje się błonnik a także lignany, które mają działanie antyrodnikowe oraz antyzapalne.

Nie od dziś wiemy, że pestki z dyni są w stanie także zwalczać pasożyty. Naukowcy sprawdzili czy jest w tym ziarno prawdy i rzeczywiście jest tam jedna z cennych substancji, które wykazują takie działanie. Chodzi o kurkubitacynę, która wpływa na porażenie układu nerwowego pasożytów. Najwięcej znajduje się jej w pestkach świeżo wyłuskanych, ponieważ w największym stężeniu znajduje się w cienkiej widocznej błonce, która jest tuż pod powierzchnia pestki. Zaleca się spożywanie na czczo około 100-200 pestek, które będzie można spożyć mielone z miodem lub melasą. Po kilku godzinach można zażyć środek przeczyszczający. W ten sposób będzie można doprowadzić do pokonania pasożytów. Jeśli problem będzie się nadal utrzymywał kurację w takiej formie będzie można powtarzać.

Jeśli chodzi o witaminy to w pestkach z dyni znajdziemy całe bogactwo tych właśnie składników. Są tam między innymi witaminy z grupy B, witaminę A, C, K a także luteinę i zeaksantynę, która będzie bardzo ważna dla zdrowych oczu. Jednocześnie wpływa ona także na zdecydowanie lepsze przyswajanie żelaza. W składzie pojawia się także witamina E, która jest bardzo silnym antyutleniaczem. Kilka lat temu odkryto w pestkach dyni nowe naturalne izomery witaminy E, które do tej pory nie były znane. Dzięki temu badacze zauważyli, że witamina E uzyskuje zdecydowanie wyższą biodostępność niż inne formy do tej pory znane. To również znak, że nauka cały czas idzie do przodu i coraz więcej dowiadujemy się między innymi o naszym jedzeniu i jego dokładnym składzie. Póki co nie znajdziemy tokomonoenoli witaminy E w formie suplementu sprzedawanego w aptekach a więc rzeczywiście warto będzie zjadać pestki dyni.

Jak jeść pestki dyni?

Najlepiej będzie zjadać je na surowo, ale można również delikatnie je prażyć. Trzeba jednak uważać, ponieważ badania pokazały, że prażenie dłuższe niż 20 minut powodować będzie niekorzystne zmiany w kwasach tłuszczowych. Wiemy również, że prażenie, które będzie w zbyt wysokiej temperaturze będzie prowadzić do zniszczenia struktury kwasów tłuszczowych. Dlatego pestki prażymy krótko około 10 minut w niezbyt wysokiej temperaturze. Może być to piekarnik nagrzany do około 100 stopni. Tak delikatnie prażone, chrupiące można będzie trzymać w słoiku przez około miesiąc. W lodówce będzie można przechowywać je nieco dłużej. Nadają się do posypywania sałatek, zup, kanapek, innych dowolnych dań. Oczywiście surowe czy lekko prażone pestki będzie można również jadać jako samodzielną przekąskę, dodawać do owsianki, musli, koktajlu czy domowego chleba na zakwasie. Niektórzy decydują się również na przygotowywanie sosu, który będzie podobny do pesto. Nadaje się do sałatek, makaronu, jako zastępczy dla masła środek do smarowania kanapek, dip do warzyw.

Przepis na szybkie dyniowe pesto

Jeśli chcemy cieszyć się takim smacznym pesto w ciągu 3 minut będzie można dodać pestki do blendera i miksować wszystko razem na gładką pastę. Około jedną czwartą szklanki łuskanych pestek mielimy na gładką masę po wcześniejszym ich namoczeniu przez noc. Dodajemy do tego również ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, szczyptę soli, listki kolendry, bazylii lub pietruszki. Można również dodać łyżkę oleju i dzięki temu będzie można rozrzedzić nieco pesto. Dla zmiany smaku można będzie również dodać do smaku suszone pomidory.

Przeciwgrzybicze i antywirusowe właściwości pestek z dyni

Pestki a także ekstrakt i olej z nasion dyni w znaczącym stopniu wspomagają walkę z drobnoustrojami. Właściwości antygrzybiczne i antywirusowe zawdzięczają obecnym w dyni lignanom. Lignany to związki roślinne, które w ludzkim organizmie będą wpływać na to jak wygląda regulacja hormonalna. Według ostatnich badań będą one wpływać także na białko określone jako interferon. Będą aktywować tym samym bardzo silne działania obronne dla naszego układu odpornościowego.

Pestki z dyni dobrym źródłem witaminy E

Witaminę E będzie można spotkać w różnych postaciach. Zalicza się do nich miedzy innymi alfa – tokoferol, który ceni się za wysoką aktywność biologiczną. To oznacza, że organizm będzie w stanie ja dużo lepiej wykorzystać. Pestki dyni nie są głównym źródłem tego właśnie składnika, ale będą działać również bardzo korzystnie, ponieważ znajdują się tam wszystkie inne odmiany. Jeśli chodzi o pestki z dyni witamina E ma również inne formy do tej pory nieznane co również sprawia, że witamina E jest bardzo cennym składnikiem pestek z dyni i na pewno warto z tego powodu je spożywać. Te korzyści antyoksydacyjne jakie może nam zagwarantować taka forma witaminy E to bardzo istotna sprawa. Badacze zauważają, że biodostępność w tym przypadku może być wyższa niż innych form witaminy E i dlatego cały czas pracuje się nad dokładniejszym badaniem pestek dyni.

Pestki dyni: dla męskości i urody

Indianie uważali, że jedzenie pestek dyni może wpływać korzystnie na płodność i rzeczywiście nie jest to błędne przekonanie. Znajdujący się w ich składzie cynk to korzystnie wpływający na potencję składnik. Po pierwsze wpływa na lepszą pracę gruczołu krokowego i produkcję testosteronu. Odgrywa także istotną rolę w produkcji spermy i może bezpośrednio wpływać na podtrzymywanie żywotności plemników. Pestki dyni powinny być docenione również przez wszystkie osoby, które dbają o urodę. Cynk to taki minerał, który będzie wpływał korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. W pestkach znajduje się sporo witaminy E, która przez wiele osób określone jest jako witamina młodości i silny przeciwutleniacz, który będzie w stanie bezpośrednio wpływać na opóźnienie starzenia się komórek. To również bardzo cenne źródło kwasów tłuszczowych, które będą pomocne w walce z pomarańczową skórką.

Pestki dyni: nie tylko na pasożyty

Według ludowej medycyny świeże pestki dyni sa również bardzo dobrym środkiem na skuteczne odrobaczenie. Przede wszystkim przypisuje się im bardzo silne działanie, gdy trzeba zmagać się z pasożytami takimi jak owsiki, tasiemiec czy glista ludzka. Dziś uznaje się, że ta właściwość pestek dyni wynika z działania substancji takiej jak kukurbitacyna. To składnik znajdujący się w pestkach, który będzie wpływał właśnie na skuteczną walkę z pasożytami a także będzie wykazywał działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, a także może chronić przed niebezpiecznym przerostem gruczołu krokowego.

Podsumowując można stwierdzić, że warto sięgać nie tylko po cenny miąższ z dyni ale również po pestki z dyni, które dostarczać mogą wiele cennych składników i rzeczywiście będą wpływać pozytywnie na pracę naszego organizmu. Jeśli zależy nam na zdrowiu, młodości, dobrym humorze to składniki znajdujące się w pestkach dyni mogą stać się dla nas bardzo cenne. Jeśli kupujemy dynie starajmy się spożyć i miąższ i przygotować do spożycia również pestki surowe bądź też przez ich prażenie.

Komentarze do wpisu (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 7,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl