Producenci
Złoto faraonów, czyli kilka słów o czarnuszce. Właściwości i zastosowanie 1

Nasionka czarnuszki to źródło ponad 100 aktywnych substancji o działaniu antyzapalnym, antynowotworowym, antyoksydacyjnym i ochronnym.

Kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy, alfa-linolowy, rzadko spotykany w przyrodzie eikozadienowy, a także mirystynowy, palmityniwy i inne.
Fitosterole i fosfolipidy
Flawonoidy
Witaminy A,B1, B3, B6, E, F, biotynę
Związki mineralne m.in. Selenu, magnezu, cynku, żelaza, wapnia, potasu i sodu
Białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany
Olejek eteryczny zawierający m.in. Limonen, karwakrol, karwon i tymochinon
Alkaloidy m.in. Nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadko spotykane w roślinach

Dlaczego warto jeść czarnuszkę i olej z czarnuszki?

Czarnuszka ma działanie immunoprotekcyjne, czyli wzmacnia układ odpornościowy. Pobudza syntezę interferonu i wzrost ilości imfocytów oraz makrofagów. Warto zatem sięgać po czarnuszkę w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm.

Czarnuszka dla alergików. Regularne spożywanie oleju z czarnuszki przez około 6-8 tygodniu spowoduje zmniejszenie objawów alergii. Czarnuszka, podobnie jak witamina C ma działanie antyhistamionowe.

Czarnuszka w walce z anemią. Badania wykazały, że regularne stosowanie oleju z czarnuszki podnosi poziom hemoglobiny i erytrocytów.

Czarnuszka działa antybakteryjnie, antygrzybiczo, antywirusowo. Naukowcy potwierdzili, że czarnuszka potrafi zahamować wzrost wielu patogenów w tym Candida Albicans. W czasie gdy grzybica dosięga coraz więcej osób warto pamiętać o czarnuszce.

Czarnuszka zwalcza pasożyty. Olej z czarnuszki skutecznie eliminuje tasiemca, owsiki, a nawet włośnia krętego.

Czarnuszka chroni przed skutkami promoeniowania. To bardzo ważna informacja dla osób poddawanych naświetlaniom promieniami w radioterapii. Badania wykazały, że pacjenci, którzy stosowali czarnuszkę i zostali poddani naświetlaniom mieli mniej powikłań popromiennych.

Czarnuszka chroni układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zakrzepów, chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.

Reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronne na trzustkę. Oczyszcza organizm z toksyn (metale ciężkie, lekarstwa). Chroni wątrobę i nerki przed uszkodzeniami. Obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie się kamieni nerkowych.

Czarnuszka działa przeciwnowotworowo. Hamuje angogenezę i metastazę komórek nowotworowych, stymulując syntezę cytokin: interleukin, TNF-a oraz interferonu, immunoglobulin skierowanych przeciwko antygenom rakowym. Czarnuszka posiada zdolność wywoływania apoptazy - zaprogramowanej śmierci komórek rakowych. Badania naukowe wykazały skuteczność czarnuszki w przypadku nowotworów płuc, macicy prostaty, wątroby, jelita grubego, mózgu, białaczki, a nawet wobec raka trzustki.

Czarnuszka pomaga na zmiany skórne. Olej z czarnuszki jest stosowany w leczeniu trądziku, łuszczycy, grzybicy, atopowym zapaleniu skóry, przy wszelkich zmianach wywołanych przez bakterie, a także przy oparzeniach słonecznych.

Czarnuszka ukoi nerwy. Udowodniono, że czarnuszka działa antydepresyjnie, uspokajająco, przeciwlękowo, zwiększa odporność na stres.

Pozytywne działanie czarnuszki na układ rozrodczy. Dla kobiet: reguluje miesiączki, wspomaga laktację u matek karmiących. Dla mężczyzn: naturalnie podnosi poziom testosteronu.

Stosowanie oleju i nasion czarnuszki.

Czarnuszkę można stosować wewnętrzne jak i zewnętrznie. W krajach Bliskiego Wschodu żuje się 10 ziarenek czarnuszki dziennie wierząc, że zapobiega to wszelkim chorobom.

Przyprawa w kuchni. Zmieloną czarnuszką możemy zastąpić pieprz. Całe lub zmielone nasionka można dodawać do ciasta, zup, sałatek, kanapek, bigosu, warzyw, serów, a nawet do kiszonek.

Napar. 1 łyżkę zmielonych ziaren zalewamy wrzątkiem, parzymy ok. 20 minut i odcedzamy. Napar możemy posłodzić miodem. Stosujemy zewnętrznie do przemywania skóry, jak płukankę do włosów lub możemy wypić (1/2 szklanki naparu 2-3 razy dziennie).

Olej z czarnuszki. Stosujemy zewnętrznie na skórę lub włosy oraz wewnętrznie (łyżeczka oleju 2-3 razy dziennie). Olej kupujemy zawsze tłoczony na zimno, a po otwarciu przechowujemy w lodówce. Olej z czarnuszki dostępny jest również w postaci kapsułek.

Nalewka z czarnuszki. 1/2 szklanki zmielonej czarnuszki zalać szklaną alkoholu 40% i odstawić na co najmniej tydzień, po czym przefiltrować. Można używać zewnętrznie jak i wewnętrznie. Podobnie jak olej. Ziołomiód. Zmieszać czarnuszkę z miodem w proporcji 1:1 i utrzeć na papkę. Działa wykrztuśnie, łagodzi kaszel i ból gardła. Papkę możemy stosować na skórę w postaci maseczki. Jeśli zmielimy nasionka nieco grubiej otrzymamy doskonały peeling.

Przeciwwskazania.

Nie ma przeciwwskazań do stosowania czarnuszki. Podobnie jak w przypadku innych ostrzejszych przypraw zaleca się ostrożność przy podawaniu jej dzieciom. W czasie ciąży i karmienia przed zastosowanie czarnuszki należy skonsultować się z lekarzem. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych używania czarnuszki lub jej oleju pod warunkiem stosowania zalecanych dawek.

Komentarze do wpisu (1)

21 kwietnia 2018

Super informacje, dziękuję

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 7,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl