Producenci
Dieta bezglutenowa, czyli zamienniki mąki pszennej 0

Osoby, dla których takie śladowe ilości glutenu są szkodliwe, powinny szukać w sklepach produktów z odpowiednim certyfikatem – najczęściej jest to przekreślony kłos. Daje to pewność, że dane produkty są bezpieczne. Jednak produkty specjalistyczne to nie jedyna opcja dla osób, które muszą ze swojej diety wykluczyć gluten. Warto bowiem zacząć przygodę z różnego rodzaju mąkami bezglutenowymi, z których można przygotować własne wypieki.

Czym można zastąpić mąkę pszenną, glutenową?

• Mąką ryżową
• Mąką gryczaną
• Mąką kukurydzianą
• Mąką ziemniaczaną ‘
• Mąką z amarantusa
• Tapioką, czyli mąką z manioku
• Mąką sojową
• Marcepanem – czyli mąką migdałową
• Mąką z ciecierzycy

Kasze bezglutenowe warte uwagi

Od dawna wiadomo, że kasze są zdrowe Jedną z najstarszych i najbardziej wartościowych jest kasza jaglana, którą otrzymuje się z prosa. Obecnie nieco zapomniana i niedoceniania, a niesłusznie, bo ma wiele właściwości cennych dla organizmu człowieka i jest jedną z niewielu kasz, która przejawia działanie zasadotwórcze. Sprawia to, że jest pomocna w profilaktyce nowotworów. Kasza ta będzie dobrym wyborem także dla tych, którzy zmagają się z infekcjami drożdżakowymi, które zakwaszają organizm. Ponadto, kasza jaglana zawiera w sobie lecytynę, która świetnie wpływa na pamięć i koncentrację, a także reguluje poziom cholesterolu we krwi. Sprawdzi się dobrze także w dietach oczyszczających organizm z toksyn i detoksykacji organizmu ze względu na swoje właściwości oczyszczające. Warto wiedzieć, że kaszę jaglaną można zmielić, by uzyskać mąkę jaglaną, którą wykorzystać można do wypieków.

Inną ciekawą kaszą jest kuskus, wytwarzany z pszenicy durum. Kuskus pochodzi w terenów północno-zachodniej Afryki i tam jest częścią dania o tej samej nazwie. Ma on jednocześnie właściwości kaszy, jak i makaronu, co sprawia, że jego wykorzystanie w kuchni może być szerokie. Jest łatwy w przygotowaniu, czas potrzebny na jego zrobienie to zaledwie kilka minut, nic więc dziwnego, że cieszy się popularnością.

Mąki bezglutenowe

Warto przyjrzeć się bliżej mące kokosowej, która jest produktem bogatym w białko oraz błonnik, zawierając przy tym niewiele węglowodanów łatwo przyswajalnych. Sprawia to, że jest świetnym wyborem dla osób będących na diecie odchudzającej oraz dla diabetyków. Dzięki regularnemu spożywaniu mąki kokosowej można obniżyć poziom cukru we krwi.

Inną mąką bogatą w składniki odżywcze cenne dla zdrowia jest mąka migdałowa. Stanowi niezwykle bogate źródło witaminy E, która wspaniale działa na skórę i przeciwdziała procesom starzenia się. Dzięki temu, że podczas produkcji mąki migdałowej zmienia się struktura orzechów, gotowy produkt ma o wiele mniej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż migdały, za to zawiera białko roślinne, dobrze przyswajalne przez człowieka, które zapewnia poczucie sytości. Nie jest jednak w stu procentach produktem dietetycznym, ponieważ do wypieków z mąką migdałową należy dodać substancję słodzącą. Nie zmienia to jednak faktu, że stanowi zdrowszą alternatywę tradycyjnej mąki, zatem i wypieki z niej będą zdrowsze.

Mąka ryżowa jest grubą mąką. Z powodzeniem można jej używać do różnego rodzaju wypieków, ciast, placuszków ryżowych, jednak nie należy stosować jej solo. Warto wymieszać mąkę ryżową z inną, na przykład z mąką ziemniaczaną, gdyż ryżowa nie wiąże ciasta dostatecznie dobrze.

Amarantus jest zbożem, które w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. Ma to swoje przyczyny. Okazuje się bowiem, że jest zbożem zdrowym i bogatym w składniki odżywcze. Mąka z amarantusa o lekkim orzechowym smaku nadaje się świetnie do wypieków i sprawdza się zarówno solo, jak i w mieszance z innymi mąkami. Jako dodatek podnosi jakość wypieków i spulchnia ciasto. Ciekawym produktem jest także popping z amarantusa, czyli ziarno w postaci małych kulek. Nie wymaga on gotowania i sprawdza się doskonale jako dodatek do wypieków – w takim wypadku 1/3 zwykłej mąki można zastąpić poppingiem. Jest też ciekawym dodatkiem do panierki do ryb i mięs, a także w zastępstwie bułki tartej. Polecamy również amarantus ekspandowany.

Warto również zwrócić uwagę na mąkę kukurydzianą. Jest to miałka, sypka mąka o żółtej barwie. W kuchni można wykorzystać ją do ciast ucieranych oraz do naleśników. Sprawdzi się także w roli dodatku do kruchego ciasta, a także do zagęszczenia zup i sosów. Należy jednak uważać z ilością, jaką dodajemy do wypieków, ponieważ gdy będzie jej za dużo, pozostawi uczucie ziarnistości i zmniejszy walory smakowe ciasta. By tego uniknąć, dobrze mieszać mąkę kukurydzianą z inną, na przykład ziemniaczaną, pół na pół.

Tapioka jest mąką wytwarzaną z manioku. W sprzedaży dostępna jest w postaci niewielkich perełek. Jej zastosowanie w kuchni to głównie leguminy, czyli budynie i kisiele, ale nadaje się również do zagęszczania sosów i zup. Warto jednak wiedzieć, że mąka z tapioki, w przeciwieństwie do zwykłej mąki, nie zabieli dań, więc potrawy zagęszczone z jej użyciem będą przejrzyste.

W obecnych czasach nie jest trudno znaleźć zamienniki produktów, które od lat uważane są za podstawę w kuchni, jednak nie są do końca zdrowe dla człowieka. Tradycyjna mąka pszenna, choć wciąż ogromnie popularna, ma wielu godnych zastępców. Mąki te mogą być używane do wypieków i potraw, a dodatkowo zawierają w sobie wiele substancji odżywczych i nie mają glutenu. Warto więc przyjrzeć się bliżej alternatywom i urozmaicić kuchnię, wzbogacając ją o nowe produkty: mąki i kasze bez glutenu, za to z witaminami i cennym błonnikiem.

Sposoby na dobre zdrowie

Marzec zapowiada się bardzo ładnie. Jest coraz więcej słońca, mrozy powoli stają się wspomnieniem, ale jakoś brakuje nam energii. Chociaż ciepło powinno nas wyciągać z domu, w ogóle nie chce się wstać z łóżka. Ten stan określa się czasem przesileniem wiosennym i chociaż nie jest to choroba, bywa to kłopotliwe. Ze stanu przesilenia najłatwiej jest się wyrwać dzięki aktywności fizycznej połączonej z dobrą dietą.

Nasze problemy związane są przede wszystkim ze zmianami pogody. Zmienia się wilgotność powietrza i jego ciśnienie. Nasz organizm przyzwyczaił się do nowych warunków i teraz swoje niedopasowanie sygnalizuje poprzez bóle głowy, drażliwość, ogólne zmęczenie, ale także przez większe ryzyko złapania różnych infekcji. Warto jest się wziąć na poważnie za doprowadzanie się do stanu odpowiedniej używalności.

Nowa dieta na wiosnę

Zmiana pór roku będzie przechodziła znacznie łatwiej, jeśli w naszej diecie pojawi się więcej błonnika, swoistej miotły robiącej w naszym organizmie wiosenne porządku. Pieczywo z Mątki pełnoziarnistej, grube kasze niepalone, świeże owoce i warzywa – to wszystko znakomite pomysły. Unikajmy raczej mrożonek.

Do codziennej diety warto dodać też kilka drobiazgów. Najważniejszy z nich jest ząbek czosnku, który poprawia naszą odporność, obniża ciśnienie krwi i chroni nas przed infekcjami, a nawet może odganiać nowotwory. Dobrym pomysłem są dania z kiełkami, ponieważ są niskokaloryczne, a mają bogactwo witamin i minerałów. Można również skusić się na odrobinę gorzkiej czekolady, której magnez będzie nam oferował trochę równowagi emocjonalnej i zmniejszy nerwowość. Trzeba też pić więcej wody dziennie, nawet dodatkowe dwa litry, ponieważ przyspieszy to proces usuwania toksyn i przestawiania się na nowy tryb życia. Woda będzie skuteczniej rozbudzała w tym okresie od kawy. Nasze zmęczenie jest zwykle związane z odwodnieniem. Oprócz tego jest też masa różnych zdrowych, mniej typowych produktów, które mogą być ciekawym pomysłem na ten właśnie czas.

Tahini

Tahini to pasta sezamowa. Możemy kojarzyć małe ziarenka sezamu, które są dodawane do wielu różnych rzeczy. Jest to produkt pochodzący głównie z Dalekiego Wschodu, przede wszystkim z Chin, ale też z Indii. Jest to również ważny element kuchni bliskowschodniej. Roślina nie rośnie dziko. Pojawia się tylko w uprawach.

Zielona herbata matcha

Katechiny, specjalne substancje zawarte w herbacie matcha, określa się często mianem naturalnych antybiotyków. Jedna filiżanka takiej herbaty to w dodatku prawdziwa bomba potasu, witaminy A, żelaza i wapnia. Co ważne, wzrost odporności odbywa się nie na poziomie całego organizmu, ale poszczególnych komórek.

Ocet jabłkowy

Szalenie cennym produktem, który warto w marcu dołączyć do swojej diery, jest ocet jabłkowy. Stosowano go jako leku już w czasach starożytnych, o czym pisał chociażby Hipokrates, ale pojawiał się również w medycynie ludowej bardzo różnych części świata. Dzisiaj na tapetę wzięła go współczesna medycyna i jego korzystne dla zdrowia właściwości zaczynają się potwierdzać.

Czosnek niedźwiedzi

Była już mowa o czosnku, ale w tym przypadku w centrum naszego zainteresowania powinien znaleźć się czosnek niedźwiedzi. Jest to roślina znacznie trudniej dostępna w sklepach, ale można kupić jej nasiona i wysiać samodzielnie. Można ją uprawiać nawet w doniczkach. Jeśli chodzi o właściwości czosnku niedźwiedziego, nie różnią się wyraźnie od zwykłego czosnku, ale są skuteczniejsze i do tego ze zwykłym czosnkiem są w stanie tworzyć symbiozę. Najważniejsze w praktyce jego cechy to oczyszczanie organizmu oraz wzmacnianie jego ochrony na poziomie komórkowym. Czosnek niedźwiedzi ma też bardzo charakterystyczny smak, dzięki czemu jest znakomitym dodatkiem do różnych potraw.

Drzewo Moringa

Na koniec warto jeszcze wspomnieć o morindze, czyli o roślinie naprawdę niesamowitej. Podobnie jak czosnek niedźwiedzi jest to roślina lecznicza wykorzystywana od starożytności. W naszych warunkach najczęściej wykorzystuje się sproszkowaną korę tego drewna jako środek na poprawę składu krwi i walkę z anemią, ale różne części rośliny posiadają różne właściwości, dzięki czemu wachlarz jej zastosowań jest szeroki i można znaleźć coś idealnego dla siebie.

Komentarze do wpisu (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Syrop klonowy 170 ml
Syrop klonowy 170 ml
18,67 zł 14,77 zł
szt.
Quinoa Komosa ryżowa biała 1000g
Quinoa Komosa ryżowa biała 1000g
19,27 zł 13,97 zł
szt.
Karob proszek 250 g
Karob proszek 250 g
6,17 zł 4,27 zł
szt.
Pestki dyni łuskane 1kg
Pestki dyni łuskane 1kg
22,97 zł 14,97 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml
Olej kokosowy rafinowany VIVIO 900ml
21,67 zł 11,77 zł
szt.
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Migdały całe 1kg
Migdały całe 1kg
54,87 zł 35,97 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
Wiórki kokosowe 500g
Wiórki kokosowe 500g
9,77 zł 7,17 zł
szt.
Orzechy brazylijskie 500g
Orzechy brazylijskie 500g
47,97 zł 27,77 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl