Producenci
Rodzaje herbat i ich korzyści zdrowotne 0

Rodzaje herbat i ich korzyści zdrowotne Herbaty są pełne flawonoidów oraz innych zdrowych składników. Na Wschodzie przez tysiące lat herbata była uznawana za klucz do zdrowia, szczęścia i mądrości. Herbata zwróciła również uwagę badaczy na Zachodzie, którzy potwierdzają, iż spożywanie herbaty niesie wiele korzyści zdrowotnych. Badania wykazują, że niektóre herbaty mogą pomóc w walce z następującymi chorobami: nowotwór, cukrzyca oraz choroby serca. Okazuje się, że herbata sprzyja terapii odchudzającej oraz obniża poziom złego cholesterolu. Zdaniem specjalistów - herbata wykazuje działanie przeciwbakteryjne. Herbata to świetna alternatywa dla picia kawy. Po pierwsze - herbata ma znacznie mniej kofeiny. Zawarte w herbacie flawonoidy wpływają korzystnie na funkcjonowanie serca oraz mogą zminimalizować ryzyko wystąpienia raka.

Jakie korzyści zdrowotne płyną z picia herbaty: czarnej, zielonej i białej?

Herbata to w ostatnich latach nadużywane słowo. Puryści do grona herbat zaliczają: herbatę zieloną, czarną, białą. Wszystkie te herbaty pochodzą z rośliny Camellia sinensis - krzew ten naturalnie występuje w Chinach oraz Indiach. Roślina ta zawiera unikalne połączenie antyoksydantów, zwanych flawonoidami. Najsilniejszym z nich jest ECGC, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami, które w konsekwencji mogą prowadzić do poważnych schorzeń, takich jak: nowotwór, choroby serca i zator naczyń krwionośnych. Wyżej wymienione herbaty zawierają również kofeinę oraz teaninę. Substancje te pozytywnie wpływają na sprawność umysłową oraz wspomagają pracę mózgu.

Przekonaj się, jakie korzyści zdrowotne płyną ze spożywania poszczególnych rodzajów herbat!

- czarna herbata - skład czarnej herbaty imponuje dużą zawartością kofeiny. Czarna herbata to baza dla innych herbat smakowych oraz popularnych herbat błyskawicznych. Zdaniem specjalistów, czarna herbata może uchronić płuca przed negatywnym działaniem dymu nikotynowego. Czarna herbata rekomendowana jest dla osób, u których istnieje ryzyko wystąpienia udaru mózgu

- zielona herbata - działanie zielonej herbaty zostało potwierdzone licznymi badaniami. Dziś już wiadomo, że skład zielonej herbaty obfituje w ECCG. Dzięki dużej ilości przeciwutleniaczy, zielona herbata minimalizuje ryzyko wystąpienia raka płuc, raka pęcherza, raka trzustki, raka jelita grubego. Okazuje się, że spożywanie zielonej herbaty chroni organizm przed wystąpieniem zaburzeń neurologicznych: choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.

- biała herbata - liczne badania potwierdzają, że biała herbata ma najsilniejsze działanie przeciwnowotworowe.

Herbatki ziołowe - korzyści zdrowotne wynikające z ich spożywania

Skład herbatek ziołowych jest znacznie bardziej złożony: to mieszanina ziół, nasion, owoców, korzeni. Okazuje się, że herbatki ziołowe zawierają znacznie mniej antyoksydantów od popularnych herbat, takich jak: zielona, biała i czarna. Wyniki badań na temat zdrowotnego działania herbat ziołowych nie są do końca znane. Wiadomo jednak, że herbaty ziołowe pomagają zgubić zbędne kilogramy, a ich spożywanie może okazać się pomocne w czasie przeziębienia i grypy.

Co warto wiedzieć o "herbatach błyskawicznych"?

Niestety - herbaty błyskawiczne zwykle zawierają niewielką ilość "prawdziwej" herbaty. Ich skład obfituje w cukier i sztuczne substancje słodzące. Jeśli chcesz mieć pewność, że kupujesz prawdziwą herbatę, która będzie służyć Twojemu zdrowiu, przed zakupem dokładnie zapoznaj się z etykietą.

Źródło: http://www.webmd.com/diet/features/tea-types-and-their-health-benefits#1

Po jakie produkty powinieneś sięgnąć w lutym?

Luty to już ostatni w pełni zimowy miesiąc. Wkrótce będziemy żegnać zimę. Choć mogłoby się wydawać, że zmiana pory roku to dla naszego organizmu błahostka, to jednak w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej. Lekarze zaobserwowali drastyczny wzrost zachorowań na grypę w tym miesiącu. Wirusy atakują nas niemalże z każdej strony. Trudno się przed nimi obronić, gdy organizm nie jest wystarczająco wzmocniony, a układ odpornościowy nie funkcjonuje tak, jak powinien.

Chcemy zadbać o Wasze zdrowie!

Nie można poddać wątpliwości, iż zdrowie jest najważniejsze. Przygotowaliśmy dla Was zestawienie produktów, które wzmacniają układ odpornościowy. Wszystkie opisane niżej produkty znajdują się w naszym sklepie BioIndygo.pl!

Słonecznik łuskany

Słonecznik łuskany zawiera cenne witaminy, do których należy zaliczyć: witaminę E, witaminę A oraz witaminę D. Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, iż cierpi na niedobór cynku. Deficyt tego pierwiastka prowadzi do niedokrwistości i osłabienia odporności.

Witamina C (kwas L-askorbinowy)

Witamina C to jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Kwas L-askorbinowy wzmacnia układ odpornościowy oraz naczynia krwionośne. Właściwie „zbudowane” naczynia uniemożliwiają wirusom przedostanie się do krwioobiegu.

Młody jęczmień w proszku

Młody jęczmień w proszku to prawdziwa skarbnica witaminy C. W 100 gramach młodego jęczmienia znajduje się aż 457 mg witaminy C! Młody jęczmień w proszku można stosować na wiele sposobów – to ciekawy dodatek do jogurtów, napojów oraz sałatek.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl