Producenci
Odwieczny dylemat – jeść węglowodany czy nie jeść? 0

Od zawsze istnieje stereotyp mówiący, że by schudnąć należy wyeliminować lub ograniczyć do minimum spożywanie tłuszczy i węglowodanów. Tłuszcze to bardzo ważny, o ile nie najważniejszy, składnik naszej diety. W żadnym wypadku nie wolno go całkowicie wykluczać! Podobnie jest z węglowodanami.

Czym są węglowodany?

Są to związki organiczne, spełniające funkcję materiału podporowego i zapasowego. Dzielimy je na:

- cukry proste – glukoza, fruktoza, sacharoza, laktoza;

- cukry złożone – skrobia, glikogen, błonnik pokarmowy.

Co ważne, węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizmu, glukoza to jedyne źródło energii dla ludzkiego mózgu, rdzenia nerwowego i erytrocytów. Stanowią ok. 50 – 60 % dziennej energii dostarczanej w posiłkach oraz nadają pokarmom cechy organoleptyczne. Bez węglowodanów nie dojdzie do utleniania kwasów kwasów tłuszczowych do dwutlenku węgla i wody. Ponadto mogą być wykorzystywane do syntezy aminokwasów glukogennych, a w towarzystwie białek i lipidów , wykorzystywane są do budowy struktur komórkowych. Błonnik pokarmowy wypełnia żołądek, zmniejszając tym samym uczucie głodu. Ze względu na zdolność do zmniejszania stężenia cholesterolu i glukozy w surowicy krwi, wykorzystywany jest w leczeniu dietetycznym miażdżycy, cukrzycy i otyłości.

Węglowodany – za i przeciw

Z jednej strony pojawiają się głosy, że węglowodanów nie wolno spożywać, bo źle wpływają na wagę ciała, z drugiej strony natomiast - fakty potwierdzone naukowo, które jasno wskazują, że węglowodany są potrzebne, by organizm mógł poprawnie funkcjonować. Jak to ze sobą pogodzić? Przede wszystkim należy pamiętać, że wszystko spożywane w nadmiarze jest szkodliwe, dlatego pamiętajmy o umiarze. Ale nie pozwólmy sobie wmówić, że węglowodany to zło. Osoba pracująca fizycznie, energiczna, zdrowa, nagle odcinająca się od węglowodanów, spowoduje duży spadek energii, pojawi się senność i apatia. Jeśli komuś koniecznie zależy na zmniejszeniu węglowodanów w diecie, to musi równocześnie zwiększyć ilość dostarczanych tłuszczów. By zachować równowagę wystarczy 50 – 70 g węglowodanów dziennie. Znajdziemy je w takich produktach jak: ziemniaki, bataty, korzenie dyni. Odpowiednią dzienną dawkę węglowodanów dostarczą: 2 banany czy 80 g kaszy.

Kto powinien uważać na ilość spożywanych węglowodanów?

Dietę nisko węglowodanową poleca się dla osób z chorobami autoimmunologicznymi, z cukrzycą, chorujących na nowotwór, mających problemy z jelitami. Ustaliliśmy już, że węglowodany warto spożywać. Ważne jest, by wiedzieć w jakich produktach znajdziemy te „dobre” węglowodany – są to przede wszystkim wyżej wymienione już bataty czy ziemniaki (warzywa bulwiaste), zwróć uwagę także na: komosę ryżową, kasztany, ryż, kasze.

Jak walczyć z przesileniem wiosennym?

Badania dowodzą, iż wielu Polaków boryka się z przesileniem wiosennym. O przesileniu wiosennym mogą świadczyć następujące objawy: problemy z koncentracją, suchość skóry, niedokrwistość, apatia, wypadanie włosów oraz paznokcie podatne na łamliwość. Zauważyłeś u siebie większość wyżej wymienionych symptomów? Jeśli tak, koniecznie dowiedz się, jak skutecznie radzić sobie z wiosennym przesileniem.

Badania dowodzą, iż wielu Polaków boryka się z przesileniem wiosennym. O przesileniu wiosennym mogą świadczyć następujące objawy: problemy z koncentracją, suchość skóry, niedokrwistość, apatia, wypadanie włosów oraz paznokcie podatne na łamliwość. Zauważyłeś u siebie większość wyżej wymienionych symptomów? Jeśli tak, koniecznie dowiedz się, jak skutecznie radzić sobie z wiosennym przesileniem.

Aby pokonać przesilenie wiosenne, warto zacząć od korekty codziennego jadłospisu. Wiosenna dieta powinna obfitować w świeże warzywa i owoce, które są źródłem antyoksydantów. Szczególnie ważne dla ludzkiego organizmu są witaminy, takie jak: witamina A, witamina C oraz witamina E. Te witaminy znajdziesz w następujących produktach: marchewce, szpinaku, pomidorach, czerwonej papryce, truskawkach oraz cytrusach.

Czy wiesz, że...

Czy wiesz, że natka pietruszki oraz jej kiełki zawierają całą gamę witamin z grupy B, A, E oraz C? To również bogactwo składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, cynku i magnezu.

Jakie produkty powinny zagościć w moim wiosennym jadłospisie?

Oto lista produktów, które MUSZĄ znaleźć się w diecie każdego, kto chce zapomnieć o przesileniu wiosennym i cieszyć się pierwszymi promieniami słońca!

  • kasze: kasza jaglana, kasza gryczana;
  • surowe lub gotowane na parze warzywa i owoce;
  • soczewica;
  • figi suszone;
  • nasiona chia;
  • mąka kokosowa;
  • olej kokosowy.

Komentarze do wpisu (0)

Promocje
Kupując w promocji oszczędzasz najwięcej:
Daktyle 1kg
Daktyle 1kg
12,27 zł 8,97 zł
szt.
Erytrol 1kg
Erytrol 1kg
31,97 zł 22,99 zł
szt.
Kasza jaglana 1kg
Kasza jaglana 1kg
6,77 zł 4,27 zł
szt.
Mąka kokosowa 1kg
Mąka kokosowa 1kg
10,77 zł 7,99 zł
szt.
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
Olej kokosowy VIRGIN VIVIO 900ml
41,77 zł 29,99 zł
szt.
Sól himalajska drobna 1kg
Sól himalajska drobna 1kg
5,17 zł 3,99 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl