Chyba każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem przez wiele lat. Zdrowy organizm zabezpiecza nas przed atakiem wielu poważnych chorób, z którymi boryka się cywilizacja. Starożytni Indianie wynaleźli napój, którego przygotowanie nie jest trudne. Badania dowodzą, że ten magiczny eliksir ma zdolność do zabijania komórek rakotwórczych.
Zapewne większości z nas kurkuma kojarzy się z kuchnią indyjską. Nic dziwnego - wiele dań indyjskich nie funkcjonuje bez tej przyprawy! Świeża kurkuma jest bardzo aromatyczna, dodatkowo posiada również gorzki smak. W suszonej kurkumie wyczujemy nutę suszonej pomarańczy i imbiru.
Polecane produkty
- Erytrol
- Cukier kokosowy
- Mąka jaglana
- Guarana
- Kawa zielona
- Mąka jaglana
- Daktyle
- Sól czarna
- Orzechy laskowe
- Kasza jaglana
DIY, czyli jak zrobić napój z mleka i kurkumy...?
Wlej 1/4 szklanki wody do garnka oraz dodaj 1/8 łyżki kurkumy - gotuj przez około 8 minut. W oddzielnej miseczce przygotuj jedną szklankę mleka (kozie lub sojowe) i 2 łyżki mleka migdałowego. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Tak przygotowane mleko pij na ciepło.
Dla kogo mleko z kurkumą?
Mleko z kurkumą rekomendowane jest dla osób, które borykają się z zapaleniem stawów, bólem pleców, niespokojnym snem, obniżoną odpornością oraz stresem.
Źródło: http://www.healthyfoodstar.com/turmeric-milk-for-optimal-health/