Producenci
9 powodów, dla których warto pić moringę każdego dnia 0

Moringa to roślina (drzewo), która zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. To jeden z niewielu produktów, który wywołał absolutny szał w świecie zdrowego żywienia. Moringa posiada grono zwolenników w wielu krajach z racji nieprzeciętnych właściwości przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych oraz ochronnych.

Moringa znana jest również pod inną nazwą - drzewo chrzanowe. Czemu zawdzięczamy tę nazwę...? Otóż okazuje się, że korzeń moringi smakiem przypomina chrzan! Moringa to niewielkie drzewo pochodzące z Indii, Nepalu oraz Pakistanu. Moringa była wykorzystywana przez ludy mieszkające w krajach wschodnich. Moringa była bowiem uznawana za roślinę, która zapobiega powstawaniu chorób, takich jak: zapalenie stawów, cukrzyca, niedokrwistość, choroby wątroby, choroby serca, choroby dróg oddechowych oraz problemy z trawieniem. Moringę możesz spotkać w różnej postaci: sproszkowane liście, strączki, korzenie, kora, kwiaty, nasiona oraz owoce przeznaczone do spożywania.

Oto 9 powodów, dla których warto spożywać moringę:

1. To prawdziwa bomba składników odżywczych!

Moringa ceniona jest przez wielu dietetyków z racji tego, iż obfituje w minerały, witaminy i aminokwasy. To wspaniałe źródło witaminy A, witaminy E, wapnia, potasu oraz białka.

2. Neutralizuje działanie wolnych rodników

Antyoksydanty, nazywane również przeciwutleniaczami, neutralizują działanie wolnych rodników, a co za tym idzie - chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami i stanami zapalnymi. Istnieją również badania, które potwierdzają, iż liście moringa zawierają znacznie więcej związków przeciwutleniających niż inne części tej rośliny, takie jak: kwiaty i nasiona.

3. Leczy stany zapalne

Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że stan zapalny w organizmie może prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób, takich jak: choroby układu oddechowego, cukrzyca, choroby układu krążenia, zapalenie stawów oraz otyłość. Moringa zmniejsza stan zapalny oraz pozwala obniżyć stopień zapalenia komórek.

4. Pomaga leczyć cukrzycę

Liczne badania potwierdzają, iż moringa obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. Choć z cukrzycą można żyć, to wciąż jest to bardzo niebezpieczna choroba, która może zagrażać nawet naszemu zdrowiu!

5. Wspomaga układ krążenia

Tak, jak już wcześniej wspomniano - moringa obniża poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo, ta wspaniała roślina pomaga regulować poziom tłuszczów, dzięki czemu zapobiega powstawaniu niebezpiecznych płytek w tętnicach.

6. Dba o właściwe funkcjonowanie mózgu

Moringa wykazuje silne działanie antyoksydacyjne oraz neuro-wzmacniające. Roślina ta wspiera naturalną pracę mózgu oraz pozwala zachować właściwe funkcje poznawcze. Istnieją również badania, które potwierdzają, iż moringa wykorzystywana jest w leczeniu choroby Alzheimera.

7. Troszczy się o wątrobę

Najwyższe stężenie polifenoli występuje w liściach i kwiatach moringa. Polifenole chronią wątrobę przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych, utlenianiem oraz ewentualnymi uszkodzeniami. Jak wiadomo - wątroba jest jednym z najważniejszych organów naszego ciała. Bez wątroby nie jesteśmy w stanie właściwie funkcjonować. Wątroba działa wielokierunkowo: produkuje żółć, dba o metabolizm fruktozy. Okazuje się, że wątroba nie może pracować bez enzymów wątrobowych.

8. Działa antybakteryjnie

Moringa od wielu lat wykorzystywana jest w leczeniu infekcji. Silne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne sprawiają, że moringa świetnie zmaga się z grzybami, które powodują zakażenia na skórze.

9. Przyspiesza proces gojenia ran

Moringa przyspiesza proces krzepnięcia krwi. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz zatrzymać krwawienie w przypadku zadrapań lub skaleczeń!

 

Źródło: http://www.mindbodygreen.com/0-22401/10-powerful-benefits-of-drinking-moringa-every-day.html

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl